Skoči do osrednje vsebine

Sredi domovine: Katerina Kalc in Dunja Jogan

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes gostil februarski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. Po sledeh svojega likovnega ustvarjanja sta nas tokrat popeljali slovenski ustvarjalki iz zamejstva, tržaški Slovenki Katerina Kalc in Dunja Jogan. Predstavili sta svojo razstavo “V svetu domišljije”.
Dunja Jogan, Katerina Kalc in Vesna Humar. Sedijo, za njimi na desni slovenska in evropska zastava, na sredini ilustracije.

Dunja Jogan, Katerina Kalc in Vesna Humar. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes gostil februarski večer z zamejskimi ustvarjalci Sredi domovine. Po sledeh svojega likovnega ustvarjanja sta nas tokrat popeljali slovenski ustvarjalki iz zamejstva, tržaški Slovenki Katerina Kalc in Dunja Jogan. Predstavili sta svojo razstavo “V svetu domišljije”. Pogovor z ilustratorkama je vodila državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovencev zamejstvu in po svetu Vesna Humar. 

Avtorici sta v zanimivem pogovoru predstavili svojo pot prek izobraževanja - Katerina je iz slikarstva diplomirala v Ljubljani in Dunja iz grafičnega oblikovanja v Urbinu - do njune prvotne ljubezni - ilustracij. Poudarili sta, da je risba enotna, univerzalna v vseh jezikih, tako je odlična za povezovanje in spodbujanje vrednote sodelovanja, tudi na obmejnem območju, od koder prihajata. Obiskovalcem sta odkrili svoj pogled na ustvarjanje, dotaknili sta se zamejskega občutenja ter orisali svoje načrte za prihodnost.

Razstavo “V svetu domišljije” sestavljajo simpatične ilustracije iz knjige Pogoltni zmaj, ilustracije zgodbice v delih, ki so izhajale v mesečniku Galeb pri ZTT, nekaj ilustracij iz knjige Pilotka, ki je izšla pri Mladiki ter ilustracije iz knjige Nino – il T-REX italijanske založbe Settenove. Avtorici sta razstavo pripravili v sodelovanju s Svetovnim slovenskim kongresom.

Katerina Kalc je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Po akademskem obdobju se je vrnila na domači tržaški Kras, kjer živi in dela. Ukvarja se s slikarstvom in z ilustracijo. Občasno razstavlja samostojno ali skupinsko v Italiji, Sloveniji in v tujini, bodisi s svojim slikarskim opusom, kot z ilustratorskimi deli. Njene ilustracije so izšle v knjigah za otroke in najstnike pri slovenskih in italijanskih založbah (Goriška Mohorjeva Družba, Zala, Mladika, Alba2000, Editoriale Scienza). Že mnogo let redno sodeluje s slovensko otroško revijo Galeb pri Založništvu tržaškega tiska. Svojo povezanost z naravo izraža z največjo radostjo pri ustvarjanju slik in ilustracij na temo živali, domače kraške krajine in botaničnih motivov. Poleg umetniškega dela vodi risarske in slikarske tečaje za odrasle ter ustvarjalne delavnice za otroke na šolah, likovnih kolonijah in raznih kulturnih ustanovah. Občasno se ukvarja tudi s stensko dekorativno umetnostjo. Z zidnimi poslikavami je okrasila stene nekaterih osnovnih šol in otroških/mladinskih knjižnic. Vir: Svetovni slovenski kongres

Dunja Jogan je ilustratorka in grafična oblikovalka. Diplomirala je na ISIA v Urbinu. Po študiju se je izpopolnjevala v raznih ilustratorskih in slikarskih tehnikah v Nemčiji, Angliji, Avstriji in Italiji. Osem let je živela v Rimu in sodelovala z raznimi oblikovalskimi in oglaševalskimi agencijami. Sodelovala je tudi z agencijami v Milanu, Torinu in Parizu. Objavlja v Italiji, Sloveniji in v tujini (Zala, Mladika, Ztt-est, revija Galeb, Rusconi, Settenove, Vita Activa, Tiny Owl). Nekaj publikacij bo izšlo v Italiji leta 2024 pri Edizioni Paoline in Mondadori. Sodeluje tudi z italijanskimi in tujimi podjetji ter ustanovami; banko BCC di Staranzano v Trstu je okrasila z velikimi zidnimi poslikavami. Vodi otroške delavnice po šolah in kulturnih ustanovah ter razstavlja svoja dela. Večkrat zapored je bila uvrščena v Zbornik italijanskih ilustratorjev. Leta 2015 je bila knjiga Slon na drevesu nominirana za nagrado Kristine Brenkove. Knjigi Felix after the rain in Strafanici per tuti i cantoni de Trieste sta bili tudi nagrajeni. Vir: Svetovni slovenski kongres

V okviru niza večerov pod naslovom Sredi domovine na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu gostimo izjemne ustvarjalce, ki živijo in delujejo zunaj matične domovine. Vsi ljubitelji literature, glasbe in drugih umetnosti imate tako priložnost, da v prestolnici od blizu spoznate zamejske in izseljenske ustvarjalce ter njihove stvaritve.

Razstava “V svetu domišljije” bo na ogled v avli Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu še vse do aprila 2024. Vabljeni! Že sedaj prijazno vabljeni tudi že na marčevski večer Sredi domovine.