Skoči do osrednje vsebine

Nova Evropska pisarna za izobraževanje na področju vesolja v Sloveniji

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda se je danes kot častni gost udeležil uradnega začetka projekta Evropska pisarna za izobraževanje na področju vesolja (angleško European Space Education Resource Office - ESERO), ki je potekal v Centru Noordung v Vitanju.

Evropska pisarna za izobraževanje na področju vesolja v Sloveniji, ESERO Slovenija, je sodelovalni projekt med Evropsko vesoljsko agencijo in nacionalnimi partnerji. Vodi ga Center šolskih in obšolskih dejavnosti v sodelovanju s projektnim partnerjem Centrom Noordung, Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje in Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport.

Glavni cilj projekta je izboljšanje znanja, veščin in kompetenc slovenskih učencev na področju znanosti, tehnologije, inženiringa in matematike (tako imenovanih STEM predmetov). Projekt ESERO vključuje vesoljske teme kot inovativen in navdihujoč kontekst za poučevanje ter ponuja usposabljanja za učitelje in vzgojitelje, medpredmetne šolske projekte, ozaveščanje o možnostih kariere v vesolju, pogovore z vzorniki, ki delujejo v vesolju, ter navdihujoče dejavnosti za učence in njihove družine.

ESERO Slovenija se pridružuje ESERO mreži Evropske vesoljske agencije, ki je bila ustanovljena leta 2006, zdaj pa vključuje enaindvajset ESERO pisarn v državah članicah in pridruženih članicah Evropske vesoljske agencije.

Projekt ESERO Slovenija vključuje aktivnosti, kot so: vzpostavitev stalne ESERO koordinacijske pisarne v okviru Centra šolskih in obšolskih dejavnosti in Centra Noordung; vzpostavitev partnerske mreže organizacij, ki se v Sloveniji ukvarjajo s področjem STEM v povezavi z vesoljem, ter vzpostavitev stalne koordinacije med njimi; vzpostavitev mreže izobraževalnih organizacij, zainteresiranih za vključevanje vesoljskih tem Evropske vesoljske agencije v učne vsebine; oblikovanje izobraževalnih programov za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju, namenjenih usposabljanju za vključevanje omenjenih tem v redni pouk z namenom promocije področja STEM; izvedba izobraževalnih programov za strokovne delavce v letih 2023, 2024, 2025; izbor izobraževalnih gradiv iz baze Evropske vesoljske agencije in projekta ESERO za uporabo v izobraževanju v Sloveniji.

"Projekt ESERO bo na slovenskih šolah učinkovito prispeval k celoviti transformaciji izobraževanja, ki smo jo začeli v zadnjih dveh letih z dodatno spodbudo evropskih in nacionalnih programov. Nacionalni program za okrevanje in odpornost bo zagotovil sistemske spremembe na področju kurikulov, usposabljanja učiteljev ter projekte, kjer bomo potrebna znanja in kompetence zagotovili že obstoječim generacijam učencev in dijakov. Iz evropskih kohezijskih sredstev, predvsem iz Evropskega socialnega sklada in Sklada za pravični prehod, bomo razvijali in nadgrajevali splošne kompetence mladih, vključno z naravoslovjem in računalniškim mišljenjem, zagotavljali bomo tudi več vesoljskih vsebin. Ministrstvo je trenutno vključeno v deset Erasmus+ projektov, kjer sodelujemo z drugimi ministrstvi, raziskovalnimi in izobraževalnimi zavodi po Evropi. Prepoznani smo tudi v svetu še posebej z iniciativo odprtih izobraževalnih virov s sodelovanju z UNESCO," ob otvoritvenem dogodku razmišlja minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda.

Dogodka so se udeležili tudi: predstavnica Evropske vesoljske agencije, vodja oddelka za STEM in inspiracijo na Uradu za izobraževanje Monica Talevi, koordinatorka projektov ESERO in STEM izobraževanja Clara Cruz Niggebrugge, predstavniki Ministrstva za vzgojo in izobraževanje ter Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.