Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Knez na posvetu izpostavila pomen lokalne hrane in kratkih dobavnih verig

Državna sekretarka Eva Knez se je udeležila posveta Slovenska hrana v javnih zavodih, ki sta ga organizirala Državni svet ter Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Na posvetu so predstavili izzive javnih zavodov in ponudnikov pri oskrbi z lokalnimi živili ter vzpostavitev dialoga med vsemi deležniki v verigi s ciljem povečati pridelavo in potrošnjo kakovostne domače hrane.

Državna sekretarka Eva Knez je v svojem nagovoru poudarila, da je razprava na temo slovenske hrane v javnih zavodih zelo pomembna. Dodala je, da bi z odkupom slovenske hrane v javnih zavodih rešili več problemov hkrati. »Pozitivno bi vplivali tako na pridelovalce hrane, ki bi imeli stabilen odkup in s tem neko varnost in predvidljivost pri svojem delu, kot tudi na uporabnike storitev v zavodih, ki bi jedli lokalno, sezonsko hrano, ki je bolj kakovostna in navsezadnje tudi bolj okolju prijazna. S tem bi zmanjšali potrebe po transportu, skladiščenju in pozitivno vplivali na količino odpadne hrane. Predlagali smo sklic medresorske skupine, s katero bi se tega projekta lotili sistemsko in poskušali povezati deležnike v verigi, nasloviti izzive s katerimi se danes soočajo in poiskati rešitve, ki bi bile primerne za vse slovenske zavode.«

Ob tem velja poudariti, da je za učinkovito javno naročanje živil pomembno vzpostaviti skupno točko za lažje naročanje in ponudbo lokalnih živil, ki bi bila v pomoč naročnikom in ponudnikom. Pri tem pa je treba vzpostaviti tudi učinkovitejše povezovanje ponudnikov, kar bi omogočilo večjo količinsko pestrost lokalnih živil v javnih zavodih. Kot zelo pomembno je izpostavila tudi dvig zavesti o pomenu uživanja lokalne hrane skozi izobraževalni sistem.

Na posvetu je sodelovala tudi mag. Tadeja Kvas Majer, ki je udeležencem predstavila aktivnosti ministrstva s področja javnega naročanja, šolske sheme sadja in zelenjave ter zmanjšanju izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano.