Skoči do osrednje vsebine

Minister Props se je srečal z direktorjem Službe Državne volilne komisije Zorčičem

Minister za javno upravo mag. Franc Props se je danes srečal z direktorjem Službe Državne volilne komisije (DVK) Igorjem Zorčičem. Spoznavno srečanje je potekalo predvsem v luči priprav na izvedbo volitev v Evropski parlament, ki bodo potekale med 6. in 9. junijem letos.
Rokovanje novega direktorja Zorčiča in ministra Propsa. Stojita pred zastavami slovenko in EU zastavo in se rokujeta

Minister za javno upravo mag. Franc Props se je danes srečal z novim direktorjem Službe Državne volilne komisije Igorjem Zorčičem. | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Direktor Službe DVK je ministru predstavil prioritete dela ob zasedbi položaja, pogovor pa je potekal tudi o nadaljnjih aktivnostih pred začetkom volitev poslank in poslancev v Evropski parlament. Zorčič je ministra seznanil, da se bodo volilna opravila za evropske volitve predvidoma pričela v začetku meseca marca.

Strinjala sta se, da so volitve eden najpomembnejših izrazov demokracije, saj gre za uresničevanje volilne pravice, ki je ena temeljnih človekovih pravic. Zato je ključnega pomena, da vsi deležniki, ki sodelujejo v tem procesu, k slednjemu pristopijo odgovorno. Ključno je zavedanje, da gre za proces, v katerem državljani izražajo svojo voljo glede najpomembnejših vprašanj, ki vplivajo na njihova življenja.

Poleg navedenega sta poudarila, da bodo letošnje volitve v Evropski parlament prve volitve, na katerih bodo lahko svojo volilno pravico uresničili vsi državljani Republike Slovenije, med njimi tudi okoli 3500 oseb, ki so pod skrbništvom in bodo lahko glasovale ob pomoči pomočnika. V prejšnjem tednu je namreč Državni zbor soglasno sprejel novelo Zakona o volitvah v državni zbor, ki je osebam, ki so pod skrbništvom in jim je bila sodno odvzeta volilna pravica, to pravico vrnil.

Ob koncu sta tako minister Props kot direktor Službe Državne volilne komisije Zorčič poudarila pomen odličnega sodelovanja med ministrstvom in DVK ter med vsemi udeleženci, povezanimi z volitvami, v korist demokratičnim procesom v Republiki Sloveniji.