Skoči do osrednje vsebine

Strateški svet za prehrano o povečanju ekološke rastlinske prehrane in o prehrani študentov

Strateški svet za prehrano je na svoji 12. seji danes pregledal možne ukrepe za povečanje ekološke rastlinske pridelave za prehrano prebivalcev Slovenije v programskem obdobju nove Skupne kmetijske politike (SKP) v letih 2023-2027 in obravnaval osnutek izhodišč za pripravo Javnega razpisa za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026.
Udeleženci seje sedijo za konferenčno mizo, v ozadju so zastave.

Dvanajsta seja Strateškega sveta za prehrano. | Avtor: Tamino Petelinšek. STA

Generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Maša Žagar je na seji podala pregled stanja nad ekološkim kmetijstvom v Sloveniji iz vidika površin v ekološkem kmetovanju in vključenosti kmetijskih gospodarstev v ekološko kmetovanje. Predstavila je strukturo in obseg kmetijskih zemljišč v uporabi ter količine in vrste pridelkov na teh površinah. Ob tem je podala še analizo podatkov iz zbirnih vlog iz naslova ekološkega kmetovanja.

V Sloveniji še vedno prevladuje ekološko trajno travinje, na njivah pa poljščine, ki so večinoma namenjene krmi. Sledil je pregled možnih ukrepov za povečanje ekološke rastlinske pridelave za prehrano ljudi, ki zajemajo aktivnosti iz javnih naročil, finančnih inštrumentov v kmetijstvu, možne spremembe znotraj obstoječih intervencij Strateškega načrta SKP 2023-2027 in podpore za dvig ozaveščenosti potrošnikov.

Direktorica je prisotne informirala o vključenosti ekoloških pridelovalcev v skupine proizvajalcev za skupno trženje za sektor kmetijskih proizvodov in o aktivnostih na področju ekološkega kmetovanja javne službe kmetijskega svetovanja ter javnih služb v rastlinski proizvodnji. V spremembe strateškega načrta SKP v letu 2024 bo ministrstvo vključilo predloge, ki bi že v tem programskem obdobju pomenili večjo in bolje usmerjeno podporo razvoju ekološki pridelavi rastlinske hrane za prebivalstvo.

Na koncu so bile prestavljene ključne ugotovitve o stanju in trendih ter pojasnila, da razvoj ekološkega kmetijstva ni le stvar kmetijske politike, ampak je veliko širše vprašanje, ki zadeva vse člene v verigi »od vil do vilic«.

Državni sekretar Dan Juvan z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je predstavil prvi osnutek izhodišč za spremembe na področju študentske prehrane. Z novim razpisom želijo v obstoječem sistemu dodatno spodbujati in vključevati načine priprave hrane, ki zagotavljajo raznovrstne, zdrave in trajnostne obroke na cenovno dostopen način.

Strateški svet bo pripravil nabor predlogov, ki bodo vključevali zdravo, uravnoteženo in dostopno prehrano, ter jih posredoval skupini na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki jih bo preučila v postopku za pripravo javnega razpisa za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026.