Skoči do osrednje vsebine

Spremembe na področju študentske prehrane

Danes bo zasedal Strateški svet za prehrano, kjer bomo s strani predstavnikov ministrstva predstavili prvi osnutek izhodišč za spremembe na področju študentske prehrane. Ta se je v zadnjem obdobju v praksi izkazala kot ne dovolj učinkovita za zagotavljanje zdrave in dostopne prehrane študentom.

Število ponudnikov pada, med njimi pa so na vrhu tisti, ki ponujajo predvsem hitro prehrano. Upada tudi število izkoriščenih subvencij, kar je med drugim posledica vedno višjih cen obrokov in študentskih doplačil.

Z novim razpisom želimo v obstoječem sistemu dodatno spodbujati in vključevati načine priprave hrane, ki zagotavljajo raznovrstne in zdrave obroke, na cenovno dostopen način. Takšen način priprave lahko najdemo v obratih, kot so menze. Odpraviti želimo omejitev ponudnikov študentske prehrane zgolj na univerzitetna središča in spodbuditi zagotavljanje brezglutenskih obrokov tistim, ki se spopadajo s celiakijo. Predlagamo tudi manjše spremembe, ki bi spodbujale bolj zdrave načine prehranjevanja med študentkami in študenti.