Skoči do osrednje vsebine

Minister Jevšek: Slovenija je pri koriščenju evropskih kohezijskih sredstev zgodba o uspehu

Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek je na neformalnem vrhu kohezijskih ministrov v belgijskem Monsu izpostavil, da Slovenija programsko obdobje 2014-2020 zaključuje kot ena najuspešnejših držav pri koriščenju evropskih sredstev, ter da je v prihodnje treba več podpore dati regijam.

»Koristno smo uporabili vsa razpoložljiva evropska kohezijska sredstva in zelo uspešno vstopili tudi v programsko obdobje 2021-2027,« je ob prihodu na vrh dejal minister Jevšek. 

Po njegovih besedah Slovenija podpira evropsko kohezijsko politiko, ki gre v smer, »da je kohezija oblika skladnega regionalnega razvoja, da imajo regije večji pomen in da je treba regijam dati več moči. Zato v Sloveniji pripravljamo spremembe zakona o skladnem regionalnem razvoju, ki bo prisluhnil klicem občin in klicem regij, da se bo naša država skladno razvijala znotraj države in znotraj Evropske unije,« je dejal Jevšek.

V razpravi ministrov, namenjeni vprašanju prihodnosti kohezijske politike in njenih prednostnih nalog po letu 2027, je minister Jevšek ponovil stališče Slovenije, da mora kohezijska politika ostali glavna dolgoročna naložbena politika Evropske unije in ne sme postati zgolj instrument za odzivanje na krize.

Opozoril je tudi na neučinkovitost pogojevanja z reformami: »Kohezijska politika ne sme biti pogojena z reformami, temveč mora biti s svojimi spodbudami njihov motor«. Pri pripravi večletnega finančnega okvira po letu 2027 se je minister Jevšek zavzel za poenostavitve načrtovanja in izvajanja evropske kohezijske politike:

»Treba je zmanjšati število programov, skladov in instrumentov s podobnimi cilji in ukrepi, če želimo doseči večji učinek strateškega načrtovanja, večjo prožnost in manj birokratskih bremen. To je zlasti pomembno za manjše regije in države članice z omejenimi administrativnimi zmogljivostmi.  Menim, da je več zaupanja ključno za nadaljnje poenostavitve načrtovanja in izvajanja, vključno s spremljanjem in prilagajanjem programov,« je zaključil Jevšek.