Skoči do osrednje vsebine

Letalska enota bo odslej uporabljala še tretji večnamenski helikopter

Letalska policijska enota je bogatejša za še tretji večnamenski transportni helikopter tipa Agusta Westland AW 169, ki je bil dobavljen v začetku decembra lani, odslej pa bo tudi v uporabi.

Na današnji slovesnosti na sedežu Letalske policijske enote so zbrane nagovorili minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, generalni direktor policije mag. Senad Jušić in vodja Letalske policijske enote Dejan Kink.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je izrazil zadovoljstvo, da je slovenska policija dobila nov helikopter, ki bo služil kot neprecenljivo sredstvo pri izvajanju nalog slovenske policije. "Današnji dan je za vse nas še posebej slovesen, ko slovenska policija prevzema v uporabo nov, že tretji helikopter Augusta Westland AW 169." Dejal je, da se je v samostojni Sloveniji Letalska policijska enota še intenzivneje razvijala in modernizirala. Opravlja namreč naloge zračne podpore specialni in gorski enoti policije, nadzor državne meje in cestnega prometa, reševanje ponesrečenih v gorah, nudi helikoptersko nujno medicinsko pomoč ter podporo sistemu zaščite in reševanja.

Slovenska policija se od 2016 intenzivno modernizira in opremlja z najsodobnejšo policijsko tehniko, opremo in vozili. V zadnjih štirih letih so bili nabavljeni trije novi vrhunski policijski helikopterji Augusta Westland AW 169, ki dnevno opravljajo tako policijske naloge kot naloge podpore sistemu zaščite in reševanja. Danes ima slovenska policija najmodernejšo floto helikopterjev v regiji, na kar smo lahko vsi skupaj izjemno ponosni.

"Policisti in policistke Letalske policijske enote ste v zadnjih dveh letih državljankam in državljanom pokazali visoko usposobljenost in izjemen pogum ob velikem požaru na Krasu ter ob lanskih avgustovskih katastrofalnih poplavah. Skupaj z gorskimi reševalci ter pripadniki Civilne zaščite in pripadniki Slovenske vojske ste rešili na desetine življenj ljudi, za kar ste bili posamezniki in enota lani decembra odlikovani," je povedal minister.

Minister je čestital in se zahvalil vsem policistkam in policistom Letalske policijske enote in delovni skupini za uspešen projekt nabave novega policijskega helikopterja. Posadki novega helikopterja je zaželel mirno in varno letenje ter uspešno opravljanje zahtevnih nalog Letalske policijske enote.

Novi večnamenski helikopter je zamenjal starejša transportna helikopterja tipa AB 212 in AB 412, ki sta bila zaradi težko dobavljivih delov in izrabe že izločena iz uporabe.

Nove helikopterje policija uporablja za policijske, humanitarne, reševalne in druge naloge ter za gašenje, transport ljudi, opreme in tovora (tudi živali). V praksi so njegove glavne prednosti velika potovalna hitrost, zelo velika zaloga moči, saj helikopter s polno vzletno maso lahko lebdi do višine 3.500 metrov, z enim rezervoarjem goriva pa lahko opravi okoli 800 kilometrov ali dobre štiri ure letenja. Opremljen je z vitlo, tovorno kljuko, reflektorjem in zvočnikom. Vse to v primerjavi s starejšimi helikopterji predstavlja ogromen preskok. Tak helikopter je zgrajen po najsodobnejših letalskih standardih. Za operativne naloge je helikopter uporaben tako podnevi kot ponoči in lahko leti tudi v najtežjih vremenskih razmerah.

Do sedaj se je izkazal pri gašenju požara na Krasu leta 2022 in v naravni nesreči zaradi poplav avgusta lani (v kateri so policijske posadke s štirimi helikopterji v nekaj dneh rešile 286 ljudi in deset živali ter prepeljale 45 specialistov iz različnih delovnih področij in preko 13 ton hrane, goriva in drugega tovora). Ta tip helikopterja se uporablja tudi pri reševanjih v gorah (primer udara strele na Triglavu, kjer je bilo v letu 2022 udeleženih skoraj 20 pohodnikov, in v primeru plaza na Mojstrovki lani), prevozih tovora, obnovi planinskih poti, delovanju gorske in specialne policijske enote ter vseh vrstah policijskih nalog. Policijska flota šteje sedem helikopterjev.

Na spletni strani policije je objavljeno celotno sporočilo za javnost o prevzemu novega večnamenskega helikopterja.