Skoči do osrednje vsebine

Vrednosti točke materialnih stroškov in stroškov oskrbe otrok in mladostnikov v letu 2024

Minister, pristojen za izobraževanje, je januarja letos sprejel sklep, v katerem so za leto 2024 določene tako vrednosti točke za vrednotenje materialnih stroškov ter stroškov oskrbe otrok in mladostnikov kot dinamika nakazil sredstev za kritje teh stroškov. Zaradi rasti cen so vrednosti točke za osnovne šole in zavode v primerjavi z lanskim letom višje.

V skladu s 6. členom Pravilnika o merilih in metodologiji za določanje obsega sredstev za materialne stroške za izvedbo programa osnovne šole in programov osnovne šole s prilagojenim programom (Uradni list RS, št. 41/1747/18145/21 in 60/22), 6. členom Pravilnika o merilih in metodologiji za določanje obsega sredstev za materialne stroške za izvedbo programa dvojezične osnovne šole in osnovne šole z italijanskim učnim jezikom (Uradni list RS, št. 41/1747/18167/21 in 60/22) ter 10. členom Pravilnika o merilih in metodologiji za določanje obsega sredstev za materialne stroške v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami (Uradni list RS, št. 106/23), vrednost točke in dinamiko nakazil za posamezno proračunsko leto določi minister, pristojen za izobraževanje, s sklepom, ki ga izda najkasneje do konca januarja tekočega proračunskega leta. Vrednost točke se objavi na spletni strani ministrstva, pristojnega za izobraževanje. 

Minister za vzgojo in izobraževanje je dne 25. 1. 2024 sprejel Sklep o določitvi vrednosti točke in dinamiki nakazil za vrednotenje materialnih stroškov ter stroškov oskrbe otrok in mladostnikov za leto 2024.

  • Vrednost točke za vrednotenje materialnih stroškov za osnovne šole in za osnovne šole s prilagojenim programom ter stroškov oskrbe otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v skladu z odločbo o usmeritvi ali odločbo o namestitvi znaša 5,93 evra,
  • vrednost točke za vrednotenje stroškov oskrbe otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v skladu z odločbo o usmeritvi ali odločbo o namestitvi znaša 6,34 evra,
  • vrednost točke za vrednotenje materialnih stroškov za zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami pa znaša 6,65 evra.

Zaradi proračunskih zmožnosti, spremembe programa dela ministrstva ali iz drugih utemeljenih razlogov se lahko vrednost točke v proračunskem letu spremeni.