Skoči do osrednje vsebine

Izšel je priročnik s praktičnimi koraki za ocenjevanje ekosistemskih storitev

Konec leta 2023 je izšel Priročnik za identifikacijo, ocenjevanje in kartiranje ekosistemskih storitev. V njem so opisani glavni delovni koraki od identifikacije do kartiranja ekosistemskih storitev (ES) in vključeni praktični koraki za uveljavitev koncepta ES v zavarovanih območjih. Namen priročnika je podpreti upravljavce pri upravljanju zavarovanih območij.

Priročnik za identifikacijo in kartiranje ekosistemskih storitev uporabnikom ponuja protokol za identifikacijo, ocenjevanje in kartiranje ES. Vsak korak protokola so avtorji v priročniku ponazorili s konkretnimi primeri iz pilotnega območja Krajinski park Logarska dolina. Poleg omenjenega parka so protokol testirala še štiri izbrana zavarovana območja: Triglavski narodni park, Regijski park Škocjanske jame, Krajinski park Goričko in Kozjanski regijski park.

Na spletni strani Živi z Naturo 2000 je objavljenih več podrobnosti o priročniku. Pripravili so ga sodelavci projekta NatGuidES: Identifikacija, ovrednotenje in kartiranje ekosistemskih storitev naravovarstveno pomembnejših območij v Sloveniji.