Skoči do osrednje vsebine

Dan varne rabe interneta: spletno nasilje je velik izziv

Hiter razvoj tehnologije je v naša življenja prinesel številne prednosti, pa tudi slabosti. Nevarnostim na spletu so še posebno podvrženi otroci.

Dan varne rabe interneta obeležujemo 6. februarja. Ob tem dnevu posebno pozornost namenjamo spletnemu nasilju nad otroki.

Otroci so pri uporabi pametnih naprav pogosto nepoučeni o varni rabi spleta, pa tudi o nevarnostih, ki jim pretijo pri brskanju po internetnem oceanu. Poleg kraje osebnih podatkov, izpostavljenosti številnim škodljivim in neprimernim vsebinam ter različnih oblik zlorab otrok številne raziskave kažejo, da so otroci pogosto žrtve tudi hudih oblik spletnega nasilja.

Neizogibno je, da so otroci v današnjem času z digitalnim svetom povezani že od najzgodnejših dni. Zaradi svoje naivnosti, zaupljivosti in nepoučenosti so hitro lahko žrtve različnih oblik spletnega nasilja, kot so grožnje, izsiljevanje, sovražni govor, zalezovanje in podobno. Lahko pa se zgodi, da so zaradi svoje nepremišljenosti in pomanjkanja občutka za resnost svojih dejanj, storjenih na spletu, tudi povzročitelji kaznivih dejanj. Posledice spletnega nasilja so lahko zelo hude, včasih celo hujše kot posledice nasilja v fizičnem okolju, saj internet ne pozna gumba 'izbriši'. Otroci so tako žrtve nasilja ob vsakokratni delitvi nasilnih ali žaljivih vsebin.

Prizadevamo si, da bi splet postal varno okolje, v katerem se bodo otroci počutili poučene, suverene, zaščitene in varne. Policija vse, ki pri svojem delu prihajate v stik z otroki, spodbuja, da vzpostavite odprto komunikacijo z otroki, da se bodo lažje zaupali o svojih težavah in izkušnjah na svetovnem spletu, obenem pa jih sistematično poučujte o varni rabi spleta ter možnih nevarnostih. Vse uporabnike svetovnega spleta pa spodbujamo, da spremljajo in prijavljajo morebitne primere spletnega nasilja otrok.

Na spletni strani policije je objavljeno sporočilo za javnost o dnevu varne rabe interneta 2024.

Ozadje

V okoli 180 državah iz celega sveta vsako leto v torek v drugem tednu februarja praznujemo dan varne rabe interneta.

Na spletni strani točke osveščanja o varni rabi interneta so objavljene informacije o dnevu varne rabe interneta.