Skoči do osrednje vsebine

Evropska komisija potrdila ustanovitev Konzorcija evropske digitalne infrastrukture

Evropska komisija je prvega februarja letos potrdila ustanovitev Konzorcija evropske digitalne infrastrukture za zavezništvo za jezikovne tehnologije (angleško Alliance for Language Technologies - European Digital Infrastructure Consortium - ALT-EDIC). Ta predstavlja nov mehanizem za večdržavne projekte, vzpostavljen v okviru programa politike digitalnega desetletja 2030.

EDIC državam članicam omogoča, da na prožen in učinkovit način združijo finančna sredstva in druge vire ter vlagajo v transformativne digitalne projekte. EDIC lahko zagotovijo tudi skupne standarde in interoperabilnost.

Zavezništvo za jezikovne tehnologije (ALT-EDIC) je eden od prvih EDIC-ov, predlaganih decembra 2023. Koordinira ga Francija, ALT-EDIC pa šteje enajst članic (Bolgarija, Francija, Grčija, Irska, Italija, Hrvaška, Latvija, Litva, Nizozemska, Poljska, Hrvaška in Slovenija) in sedem opazovalcev (šest držav članic: Avstrija, Danska, Estonija, Malta, Romunija in Slovaška ter regijo Flandrijo). Poleg tega se tri države (Madžarska, Portugalska in Španija) nameravajo pridružiti kot članice.

Poslanstvo ALT-EDIC je razviti skupno evropsko infrastrukturo na področju jezikovnih tehnologij, zlasti velikih jezikov in drugih temeljnih modelov umetne inteligence. Prizadeva si za izboljšanje evropske konkurenčnosti, povečanje evropskih podatkov in drugih ustreznih virov ter ohranjanje evropske jezikovne raznolikosti in kulturnega bogastva.

Akcijski načrt ALT-EDIC se osredotoča na pet tematskih področij:

  • podatki,
  • obstoječi jezikovni modeli,
  • novi jezikovni modeli,
  • evalvacija,
  • certificiranje in
  • normalizacija ter kreiranje ekosistema.

Slovenija vidi povezovanje v ALT-EDIC kot nadaljevanje projekta Razvoj slovenščine v digitalnem okolju. Pričakujemo, da bomo v okviru tega projekta prišli do lastnega velikega jezikovnega modela, hkrati pa bo to okolje, ki bo tako raziskovalcem kot industriji omogočalo nadaljnje razvojno delo in vzpostavitev končnih rešitev za uporabnike.