Skoči do osrednje vsebine

Velik interes deležnikov za novi program upravljanja območij Natura 2000

Po sprejemu novega Programa upravljanja območij Natura 2000 za obdobje 2023–2028 (PUN) je Ministrstvo za naravne vire in prostor skupaj z Zavodom za varstvo narave in drugimi pristojnimi organizacijami pripravilo več tematskih dogodkov za zainteresirane deležnike. Dogodki so bili priložnost za izmenjavo praktičnih in strokovnih informacij ter izkušenj.

S sprejemom PUN v oktobru 2023 Ministrstvo za naravne vire in prostor začenja z izvajanjem programa PUN 2023–2028. Za lažje izvajanje v novem programskem obdobju smo v januarju organizirali pet dogodkov za odgovorne nosilce ukrepov v PUN, in sicer tematsko za sektorje, ki naslavljajo večino ukrepov: gozdarstvo in upravljanje z divjadjo, kmetijstvo, upravljanje voda in ribištvo, upravljanje prostora (predvsem za občine) ter varstvo narave.

V želji po učinkovitem podajanju informacij in razjasnitvi morebitnih specifičnih dilem odgovornih nosilcev, smo dogodke organizirali usmerjeno za vsak sektor posebej.

Predstavniki ministrstva in Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave so skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direkcijo Republike Slovenije za vode in Zavodom za ribištvo Slovenije predstavili PUN s poudarkom na novostih, ki jih prinaša novo programsko obdobje. V razpravi so udeleženci poudarili velik pomen komunikacije in razumevanja med vsemi deležniki, vključenimi v postopke na področju varstva narave.

Na spletni strani Živi z Naturo 2000 je objavljenih več podrobnosti o izvedenih predstavitvah PUN 2023–2028.