Skoči do osrednje vsebine

Odobrenih 37 strategij lokalnega razvoja in 37 lokalnih akcijskih skupin za obdobje do leta 2027

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je izdalo 37 odločb o potrditvi strategij lokalnega razvoja in lokalnih akcijskih skupin za izvajanje pristopa LEADER/CLLD (lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost).

Odobrene strategije lokalnega razvoja (SLR) so podlaga za izvajanje skupnega pristopa LEADER/CLLD dveh skladov – Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) na območju posamezne lokalne akcijske skupine (LAS).

Zemljevid lokalnih akcijskih skupin 2023-2027

Zemljevid lokalnih akcijskih skupin 2023-2027 | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

V Sloveniji se tako začenja že tretje programsko obdobje izvajanja pristopa LEADER in drugo obdobje skupnega pristopa lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost, poznanega kot pristop več skladov LEADER/CLLD. LAS-om je bilo z odločbami razdeljenih skupno 84,55 milijona evrov evropskih sredstev – 44,4 milijona evrov iz EKSRP in 40,1 milijona evrov iz ESRR.

V letu 2023 so se po Sloveniji na podlagi Uredbe o delovanju lokalnih akcijskih skupin in potrditvi strategij lokalnega razvoja za programsko obdobje do leta 2027, oblikovala lokalna partnerstva (LAS). Večina lokalnih partnerstev se je odločila za nadaljevanje na istem območju in pod istim imenom. Nekaj se jih je, glede na interes lokalnega območja, oblikovalo na novem območju ali pod novim imenom. LAS-i so z izdanimi odločbami potrjeni za območje celotne Slovenije, torej so v 37 LAS-ov vključene vse slovenske občine, kar je v evropskem prostoru redkost.

Na strani skupne kmetijske politike najdete dodatne informacije o zgoraj navedeni vsebini.