Skoči do osrednje vsebine

Podeljene zahvale prostovoljcem pri razdeljevanju hrane, sofinancirane s strani EU

Včeraj, 30. januarja, je s strani ministra Luke Mesca v okviru Programa ESS+ za odpravljanje materialne prikrajšanosti v Sloveniji v obdobju 2021-2027 (POMP), potekal sprejem prostovoljcev obeh partnerskih organizacij Rdečega križa in Slovenske karitas. Dogodka se je udeležila tudi vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

V okviru programa ministrstvo že od leta 2014 dalje zagotavlja pomoč materialno najbolj ogroženim. Z dodeljenimi sredstvi iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim (sklad) v višini 29 milijona evrov, letno pomoč prejme več kot 160.000 najbolj ogroženih oseb, največ žensk, starejših, otrok, enostarševskih družin. Približno 3.000 ton hrane (moka, testenine, olje – sončnično in olivno, konzervirana zelenjava - fižol, grah, pelati, med, konzerviran goveji golaž in konzerviran mesni ragu) letno, ki jih je ministrstvo dobavljalo v skladišča humanitarnih organizacij, se je razdeljevalo na več kot 350 razdelilnih mestih Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas po celotni Sloveniji.

Za namen pomoči prizadetim v poplavah je ministrstvo iz sklada zagotovilo dodatne količine hrane, to je dodatnih 98.068 kilogramov, hrana pa se je delila na razdelilnih mestih Rdečega križa in Slovenske karitas do konca leta 2023. Humanitarni organizaciji sta prizadete v poplavah vključevali tudi v različne spremljevalne ukrepe (zlasti psihosocialna pomoč in svetovanje). Pomoč prizadetim v poplavah so izvajali prostovoljci in humanitarni delavci na 53 razdelilnih mestih Slovenske karitas in 50 razdelilnih mestih Rdečega križa. 

Nov Program za odpravljanje materialne prikrajšanosti v Sloveniji za obdobje 2021-2027 je Evropska komisija odobrila novembra 2022. Dodeljenih je bilo 29,4 milijona evrov evropskih sredstev iz Evropskega socialnega sklada plus (ESS+), aktivnosti v okviru novega programa pa so že v teku. 19. januarja 2024 je bil objavljen javni razpis za izbor upravičencev za razdeljevanje pomoči v hrani in izvajanje spremljevalnih ukrepov v letih 2024-2026.

Objavljamo izjave ministra Mesca in predstavnikov Rdečega križa in Slovenske karitas:  

Izjava ministra Luke Mesca: ''Problem je, da je naš svet nastavljen tako, da dostikrat vidimo samo slabo. V medijih ves čas beremo zgodbe o tem, kako se je nekdo znašel v težavah, zelo malokrat pa preberemo pozitivne zgodbe o tem, kako je nekdo, ki se je znašel v stiski tudi prejel. Ta del je bistveno bolj pomemben in pogostejši. Zanj ste zaslužni vsi tisti, ki svoj prosti čas ali poklicna življenja namenjate drugim. To je nekaj najbolj plemenitega, za kar se lahko nekdo odloči. Vaše delo drži skupnost pokonci. Je eno od lepil, ki nas vse skupaj dela v družbo in državo, ki ji v tujini marsikaj zavidajo. Premalokrat pa je javno oznanjeno, da to delo obstaja in še manjkrat, kako pomembno je to delo.''

Izjava generalnega tajnika Slovenske karitas, Petra Tomažiča: ''Tako hrana kot spremljevalni ukrepi so res izjemnega pomena za skoraj 100.000 prejemnikov materialne pomoči, ki jim letno pomagamo na Karitas. Izjemnega pomena je sama pomoč v hrani, zelo pomemben je tudi stalen stik z ljudmi v stiski, usmerjanje, aktivacija, psihosocialna pomoč in tudi preprost spoštljiv odnos. Na Slovenski karitas smo v času poplav intenzivno in hitro odgovorili na potrebe več kot 4.000 gospodinjstev, ki so se obrnile na Karitas za materialno in finančno pomoč. V letu 2023 smo tako razdelili 11,5 milijonov evrov pomoči prizadetim v neurjih in poplavah. Od samega začetka smo razdeljevali tudi hrano, higienske pripomočke, orodje in drugo opremo. Preko Karitas je pri čiščenju domov je sodelovalo preko 3.000 prostovoljcev. Tako hiter in učinkovit odgovor na naravne nesreče omogoča tudi mreža Karitas na več kot 300 operativnih razdelilnih mest s skladišči, voditelji in usposobljenimi prostovoljci, ki so v stalni kondiciji ravno zaradi Ukrepa, ki ga financira Evropska unija.  Tako se je na stiske ob poplavah lahko takoj odzvalo več kot 50 razdelilnih mest, ki so s svojimi kapacitetami lahko vstopili v pomoč in podporo.

S poplavljenimi gospodinjstvi ostajamo še danes in bomo ostali tudi v prihodnosti. Več kot 200 je takih z zelo veliko škodo in slabo socialno sliko, med njimi veliko starejših, ki bodo rabili večjo oporo tudi v prihodnje. Več kot 400 pa je gospodinjstev, ki se bodo morali preseliti, kar bo za seboj potegnilo tudi druge stiske. Prizadetim ob poplavah želimo stati še naprej ob strani, zato intenzivno nadaljujemo tudi s psihosocialno podporo.

Hvala ministrstvu in Evropski uniji za podporo in hvala prostovoljcem Karitas, ki iz nemogočega delajo mogoče in so v veliko podporo socialni državi.''

Izjava predsednice Rdečega križa, mag. Ane Žerjal: ''Na Rdečem križu Slovenije vsak dan, 365 dni na leto, pomagamo ljudem v različnih stiskah, naša območna združenja in predani prostovoljci ne počivajo. Lansko leto je Slovenijo močno zaznamovalo – najbrž med nami ni človeka, ki ga vodne ujme ne bi posredno ali neposredno prizadele. Silna moč narave kot posledica slabega ravnanja z njo je bilo za Slovenijo prvo zares glasno opozorilo, da moramo biti spet pripravljeni na prav vse.

Pri Rdečem križu Slovenije smo bili pripravljeni tako kot vedno. Prizadetim smo pomagali po najboljših močeh z vso mogočo razpoložljivo pomočjo in v sodelovanju s številnimi drugimi organizacijami in institucijami. Pomagali smo skoraj 9000 gospodinjstvom in jim skupno razdelili za nekaj več kot 9 milijonov evrov pomoči. O naporih, prizadevnosti in nesebičnosti naših prostovoljcev – več kot 1.500 jih je sodelovalo in pomagalo med in po poplavah; smo že pogosto govorili – današnja priznanja so še en velik in iskren hvala prav vsem. 

Pri Rdečem križu Slovenije se želimo ob tej priložnosti zahvaliti Vladi Republike Slovenije, ki nam je zaupala transparentno in kar najhitrejše razdeljevanje prve finančne pomoči najbolj prizadetim v poplavah. Sicer pa Rdeči križ Slovenije v sodelovanju z državo, Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ob pomoči Evropske komisije letno zgolj s hrano pomagamo povprečno 90 tisoč prejemnikom naše pomoči, z materialno in drugo pomočjo, npr. vključevanjem v družbo, pa pomagamo kar 130 tisoč ljudem.  

Hvala vsem, ker verjamete v naše delo in nas pri tem podpirate ter nam stojite ob strani.''

Fotografije sprejema (Foto:STA)