Skoči do osrednje vsebine

Dobimo se na vrtovih–vabilo k sodelovanju

V prvem junijskem vikendu v sklopu evropske prireditve Dobimo se na vrtovih že skoraj dvajset držav, vključno s Francijo (pobudnico prireditve), Nemčijo, Slovenijo, Hrvaško, Italijo, obiskovalcem na široko odpira vrata raznolikih vrtov. Letošnja tema pet čutov v vrtu še posebej nagovarja obiskovalce, da v celoti začutijo vrt.

Dobimo se na vrtovih (francosko Rendez-vous aux jardins) je dogodek, s katerim poudarjamo bogastvo in raznolikost zgodovinskih in sodobnih parkov in vrtov širom po Evropi. Pobuda prihaja iz Francije, kjer že dvajseto leto zapored pripravljajo dogodek Dobimo se na vrtovih (spletna stran Rendez-vous aux jardins v francoskem jeziku) v prvem koncu tedna v juniju. Leta 2018 se je pobuda razširila tudi na druge evropske vrtove in parke.

Lani je sodelovalo 21 držav in skoraj 3.000 vrtov. Največ vrtov je odprlo vrata v Franciji, sodelovalo je tudi več kot 600 vrtov v ostalih evropskih državah. V Sloveniji je sodelovalo 20 vrtov in parkov, skupaj smo pripravili več kot 30 dogodkov na temo glasba v vrtu. 

Letos bodo vrata vrtov in parkov odprta od 31. maja do 2. junija, tema dogodkov bo pet čutov v vrtu. Pobuda je pomembna priložnost, da svoje parke in vrtove pokažemo širši javnosti s pomočjo različnih dejavnosti, kot so vodeni ogledi, strokovni prikazi, delavnice, razstave in koncerti. Prireditev je tudi priložnost za izmenjavo informacij med lastniki, upravitelji, vrtnarji, strokovnimi delavci ter obiskovalci vseh starosti.

Arboretum Volčji Potok v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo koordinira pobudo v Sloveniji. 

Več informacij v zvezi s prijavo dogodkov je objavljenih na spletni strani Arboretum Volčji Potok.

Vabljeni k sodelovanju!