Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. januarja 2024.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 7.56 sta na Podutiški cesti v Ljubljani na nadvozu obvoznice s Podutiško cesto trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so poškodovanega voznika s pomočjo nosil iznesli iz vozila in odklopili akumulatorja. Zaradi poškodbe stebra javne razsvetljave so odstranili poškodovan semafor, ki je ogrožal mimoidoče.

Ob 22.08 sta na južni ljubljanski obvoznici med priključkoma Ljubljana - center in Ljubljana - zahod, občina Ljubljana, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli osebno vozilo, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Ptuj

Ob 6.58 sta na Zagrebški cesti na Ptuju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, usmerjali promet ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Postojna

Ob 21.38 so v naselju Rakek, občina Cerknica, na železniški progi opazili neodzivno osebo. Gasilci PGD Rakek in Cerknica so osvetljevali kraj dogodka in nudili pomoč pri prenosu preminule osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 22.49 so v naselju Sotelsko, občina Krško, zaznali dim v prostorih stanovanjske stavbe. Gasilci PGE Krško so izpraznili kaminsko peč in pogasili goreča drva, pregledali objekt s termovizijsko kamero, prezračili prostore ter stanovalcem odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Celje

Ob 6.54 je v naselju Spodnje Preloge v občini Slovenske Konjice zagorel senzor osvetljave na pomožnem objektu. Razširjen požar po fasadi in nadstrešku objekta so pogasili gasilci PGD Slovenske Konjice.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.12 so v Ogrinčevi ulici v Ljubljani gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, iznesli gorljiv material, s pomočjo avto lestve očistili dimnik ter pregledali okolico dimnika in podstrešje. Odsvetovali so kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 19.30 so v ulici Za povrtmi v Šmartnem pri Litiji gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šmartno pri Litiji so pogasili požar, očistili dimniško tuljavo in okolico dimniške tuljave pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 20.58 so bili na Virski cesti v naselju Vir, občina Domžale, zadimljeni prostori trgovine v trgovskem centru. Gasilci CZR Domžale in PGD Vir so pregledali ter prezračili prostore. Do požara ni prišlo.

Ob 23.32 je na Korenovi cesti v naselju Podgorje, občina Kamnik, gorela prezračevalna naprava v prostorih podjetja. Požar sta pričela gasiti zaposlena, dokončno pa so ga pogasili gasilci. Gasilci PGD Kamnik in Šmarca so opravili pregled prostorov s termovizijsko kamero ter izmerili prisotnost nevarnih plinov. Zaradi požara so se zadimili proizvodni prostori še dveh podjetij, iz katerih so se delavci umaknili na varno. Vzrok požara preiskuje policija. Na kraju je bil tudi dežurni delavec elektro podjetja.

Izpostava Maribor

Ob 6.19 so v Spodnjem Slemenu, občina Selnica ob Dravi, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slemen so počakali do izgoretja saj, očistili pepel iz peči, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

13.49 je v naselju Kostrivnica v občini Šentjur, zaradi nepravilno odloženega pepela, gorelo suho listje pred objektom. Požar so pogasili gasilci PGD Kalobje in Slivnica.

Izpostava Ptuj

Ob 13.23 je v Skorišnjaku v občini Videm gorela podrast. Požar velikosti okoli dva hektarja so omejili in pogasili gasilci PGD Leskovec.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 10.29 so na Kovorski cesti v Bistrici pri Tržiču, občina Tržič, gasilci PGD Bistrica pri Tržiču odprli vrata v stanovanja in omogočili vstop policiji in reševalcem NMP. V stanovanju se je nahajala preminula oseba.

Ob 11.01 so na Savski cesti na Slovenskem Javorniku na Jesenicah gasilci GARS Jesenice odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 14.04 so v Kajuhovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.07 so v Korytkovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila ter omogočili dostop staršem do otroka.

Izpostava Murska Sobota

Ob 4.52 so v naselju Nemčavci, občina Murska Sobota, gasilci PGD Nemčavci iz kletnih prostorov stanovanjske hiše izčrpali okoli 500 litrov vode.

Ob 7.07 so v Vrtni ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu ter omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 19.44 so v naselju Zagojiči, občina Gorišnica, gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili dostop reševalcem NMP Ptuj do obolele osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.43 so v ulici Podvine v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje mesto odprli vrata stanovanjske hiše in v njem našli preminulo osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Nadaljevalo se bo suho vreme. Od srede do petka bo občasno na nebu več oblačnosti, ob koncu tedna pa bo spet pretežno jasno. Jutranje temperature bodo povečini med -5 in 0, dnevne pa med 7 in 12 °C, še kakšno stopinjo topleje pa bo ob koncu tedna.

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje lahko v sredo in v naslednjih dneh pričakujemo preseganja dnevne mejne vrednosti PM10 v večjem delu celinske Slovenije. Visoke ravni so posledica temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah. Kljub sončnemu vremenu ne pričakujemo znatnega znižanja ravni delcev.

Predlagamo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Urne vrednosti:

https://www.arso.gov.si/zrak/kakovost%20zraka/podatki/dnevne_koncentracije.html

Indeks kakovosti zraka:

https://www.arso.gov.si/zrak/kakovost%20zraka/podatki/amp/

Priporočila NIJZ:

https://nijz.si/moje-okolje/zrak/povisane-ravni-delcev-pm10-v-zraku-priporocila-za-prebivalce/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/