Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Šefic prva strokovna mnenja pričakuje v prihodnjem tednu

Državni sekretar in vodja Službe Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih je s sodelavci in strokovnjaki Državne tehnične pisarne individualne pogovore nadaljeval na Rečici ob Savinji, v Nazarjah in Mozirju.

V izjavi za medije je državni sekretar Boštjan Šefic pojasnil nekatere posebnosti, ki veljajo za objekte v občini Rečica ob Savinji, uvrščene na seznam evidentiranih območij in objektov, ki so predvideni za odstranitev. Potrebno je namreč počakati na odločitev o protipoplavnih ukrepih, ki jih bodo pripravili na Direkciji Republike Slovenije za vode in Ministrstvu za naravne vire in prostor. Ta strokovna mnenja bodo opredelila, ali je neko določeno območje še primerno za bivanje, kje so smiselni protipoplavni ukrepi, kje pa je smiselno, da se ljudje umaknejo oziroma odstranijo objekti. Temelj vsake odločitve je namreč sprejeti ukrepe, ki morajo v prvi vrsti zagotoviti varnost ljudi in njihovega premoženja.

Ponovno je izpostavil, da so individualni pogovori izjemno koristni, saj se sodelavci in strokovnjaki Državne tehnične pisarne seznanijo z individualnimi situacijami prebivalcev, njihov cilj pa je, da za vsakega skupaj z njimi poiščejo najbolj optimalno rešitev. Prioriteta pa so sedaj tisti, ki so jim poplave odnesle vse. Državni sekretar Šefic prva strokovna mnenja pričakuje že v naslednjem tednu, nato pa bo Služba za obnovo po poplavah in plazovih naprej peljala postopek, ki je določen v zakonu. Po njegovih predvidevanjih bi bili lahko prvi sklepi izdani že marca, sledi cenitev, nato pa bi lahko pogodbe podpisali že junija oziroma julija.