Skoči do osrednje vsebine

Brez kajenja za več življenja

Ob dnevu brez cigarete, 31. januarju, želimo uporabnike različnih tobačnih in nikotinskih izdelkov spodbuditi k opustitvi, ne le kadilce, pač pa tudi uporabnike ogrevanih tobačnih izdelkov, elektronskih cigaret, brezdimnih tobačnih izdelkov (snus, fuge, tobak za oralno uporabo ali žvečenje) in nikotinskih vrečk. Opustitev prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju.

Vesna Marinko, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje pravi: "Strategija za zmanjševanje posledic rabe tobaka "Za Slovenijo brez tobaka 2022-2030" vključuje različne aktivnosti za preprečevanje začetka in opuščanje kajenja ter opuščanje uporabe novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, ki jih izvajamo tako na nacionalni kot lokalni ravni. Pri izvajanju strategije sodelujemo zdravstveni, šolski in finančni resor. Slednji je še posebej pomemben z vidika višanja trošarin in s tem cen tobačnih in povezanih izdelkov, saj so visoke cene teh izdelkov najbolj učinkovit ukrep za zmanjšanje njihove porabe".

Pomembni deležniki pri izvajanju strategije so tudi inšpekcijske službe, strokovne institucije, kot sta Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ter nevladne organizacije.

Ministrstvo za zdravje preko javnih razpisov redno sofinancira programe, ki so namenjeni različnim skupinam prebivalstva za preprečevanje začetka in opuščanje kajenja. "Financiramo tudi izvajanje svetovanja v okviru brezplačne telefonske številke za pomoč pri opuščanju kajenja - 080 2777, ki je na voljo vsak dan, tudi med vikendi in prazniki. Poleg svetovalnega telefona so kadilcem na voljo še druge brezplačne vrste pomoči v Zdravstveno-vzgojnih centrih in Centrih za krepitev zdravja v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Na voljo so tudi različne oblike spletnih svetovanj in nenazadnje tudi nikotinsko nadomestno zdravljenje ali zdravila," še poudarja Vesna Marinko. 

Podatki raziskav Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da po elektronskih cigaretah, ogrevanih tobačnih izdelkih, nikotinskih vrečkah in brezdimnih tobačnih izdelkih posegajo še posebej mladostniki in mladi odrasli, kar je zelo zaskrbljujoče, saj je v tem starostnem obdobju uporaba izdelkov z nikotinom povezana s pomembnimi tveganji. 

Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) izvajajo spletna predavanja in druge aktivnosti za šolske delavce in starše, kjer jih ozaveščajo o teh izdelkih in pristopih k preprečevanju uporabe ter vrstah pomoči pri zasvojenosti.

Več vsebin o preprečevanju in opuščanju kajenja je v nagovoru stroke NIJZ ob 31. januarju na njihovi spletni strani.