Skoči do osrednje vsebine

Pojasnilo ministrstva o navedbah v video prispevku predsednice državnega zbora

V nedavnem video prispevku predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, ki ga je objavila na družbenih omrežjih, poroča o nameri vzpostavitve pilotnega projekta, ki sledi ciljem deinstitucionalizacije. Pri projektu gre za razvoj skupnostnih podpornih storitev za otroke z motnjo razvoja in drugimi oviranostmi ter za njihove družine.

Ministrstvo za solidarno prihodnost je pristojno ministrstvo za področje dolgotrajne oskrbe, torej tudi za tovrstne projekte skrbi za osebe s posebnimi potrebami, starejše od 18 let. Namere po izboljšavah področja iskreno podpiramo, žal pa ugotavljamo, da je v besedilu videa prišlo do vsebinske napake pri opisu projekta.  

Predsednica v videu navaja, da je: »Ministrstvo pristopilo k pilotnemu projektu, ki se bo izvajal šest mesecev, vključeval bo deset družin z otroki s posebnimi potrebami, njegov cilj pa bo pridobiti celoten nabor storitev pomoči na domu, ki jih take družine potrebujejo, vključno s pridobitvijo ustreznih informacij za varstveno-delovne centre, ki bodo izvajalci teh storitev…«

Na ministrstvu za solidarno prihodnost poudarjamo, da v načrtovanih projektih kot izvajalski partnerji sodelujejo drugi deležniki v zagotavljanju storitev s področja socialnega varstva in ne varstveno-delovni centri (VDC). Razumemo zaskrbljenost, ki ste jo ob tem izrazili predstavniki VDC, vendar poudarjamo, da gre za zdrs in da je bojazen odveč.

Obžalujemo, da je do napake prišlo, vendar se predsednici zahvaljujemo za podporno držo, se nadejamo plodnega sodelovanja še naprej in verjamemo, da bo pričujoči projekt pilotnih praks služil kot dobro izhodišče za implementacijo ukrepov pomoči otrokom s posebnimi potrebami tudi širše, vsem, ki jih potrebujejo.