Skoči do osrednje vsebine

Naš cilj je enovita prenova plačnega sistema in prizadevanja za ustrezno plačilo na upravnih enotah

Na Ministrstvu za javno upravo se zavedamo vseh dolgoletnih in kompleksnih izzivov, s katerimi se soočajo upravne enote, ki so pomemben družbeni podsistem, je na petkovi novinarski konferenci poudaril državni sekretar Jure Trbič.

Upravne enote, ki so se odločile za stavko, bodo izvajale dela in naloge, ki so bistvene za uresničevanje delovanja upravne enote v času stavke; saj je naša skupna zaveza uporabnikom upravnih storitev zagotoviti nemoten, dostopen in kakovosten servis.

26 upravnih enot je napovedalo stavko za tri dni, to je 29., 30. in 31. januarja 2024, 15 upravnih enot pa za en dan od navedenih dni. Javni uslužbenci, ki bodo izkoristili svojo ustavno pravico do stavke, pri interesni stavki v skladu z veljavnimi akti niso upravičeni do nadomestila za čas stavke v višini plače, kot da bi delali.

Poudarjamo, da Vlada in s tem tudi Ministrstvo za javno upravo sledi začrtanemu cilju enovite prenove plačnega sistema, saj se zavedamo, da je zadovoljen zaposlen v javni upravi dodana vrednost za celotni servis, ki ga nudimo našim uporabnikom. Odprta vprašanja, vezana na plače javnih uslužbencev znotraj različnih poklicnih skupin, se rešujejo na centralnih pogajanjih in znotraj pogajanj za plačni steber javnih uslužbencev v državnih organih; in ne v okviru parcialnih pogajanj, kot izhaja pri omenjeni stavki na upravnih enotah. 

V namen izboljšanja pogojev, ki bodo prispevali k večjemu zadovoljstvu zaposlenih in učinkovitem delovanju upravnih enot, so bili v mandatu Vlade dr. Roberta Goloba izvedeni številni ukrepi, kot so povečanje skupnega števila zaposlenih na upravnih enotah za dodatnih 50 kadrovskih kvot v letu 2023. S kadrovskim popolnjevanjem nadaljujemo tudi v letošnjem letu, kar bo pripomoglo k pohitritvi reševanja upravnih zadev. Prav tako izzive rešujemo s prerazporeditvijo delovnega pripada med upravnimi enotami. Upravnim enotam zagotavljamo primerno tehnološko opremo za zagotavljanje digitalnega poslovanja v aktivnem sodelovanju z Ministrstvom za digitalno preobrazbo. Slednji je tudi z namenom učinkovitejše obravnave strank pripravil aplikacijo eSamonaročanje, ki je že zaživela na petih upravnih enotah (Ljubljana, Celje, Novo mesto, Litija in Logatec). V letošnjem letu pa je predvidena postopna uvedba še na preostalih upravnih enotah in drugih zainteresiranih državnih organih. 

Skozi zakonodajne izboljšave s področja tujcev, s področja zaposlovanja, samozaposlovanja in dela tujcev ter drugih konkretnih rešitvah so realizirani tudi nekateri zaključki Medresorske delovne skupine za odpravo administrativnih ovir s področja upravnih zadev tujcev; preostali pa so v fazi realizacije, še posebej tisti v povezavi z digitalizacijo, in s tem bolj učinkovitim delovanjem zalednih procesov na upravnih enotah. S projektom Skrinja 2.0 je bil na upravnih enotah vzpostavljen sistem poslovne analitike v državni upravi, s katerim je omogočeno dostopanje do ažurnih podatkov upravnih enot v realnem času, s tem pa tudi razbremenitev uslužbencev upravnih enot.

Poleg rednega dialoga z načelnicami in načelniki upravnih enot na Ministrstvu za javno upravo potekajo tudi intenzivni sestanki s predsednikom Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) ter predstavniki Konference sindikata upravnih enot z namenom predstavitve stavkovnega sporazuma in zbližanja stališč.

Ob tem navajamo, da napovedana stavka v razmerah, ko je prenova plačnega sistema javnega sektorja in prizadevanja za višje plače – tudi zaposlenih na upravnih enotah – ena od prioritet vlade, po nepotrebnem otežuje možnost sklenitve uspešnega in tudi čimprejšnjega dogovora s sindikati.