Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin predstavil pobudo za učinkovitejše odločanje v širitvenem procesu

Belgijsko predsedstvo Sveta EU je na zasedanju Sveta EU za splošne zadeve v Bruslju predstavilo svoje prednostne naloge za delo Sveta v prvi polovici leta 2024, s poudarkom na vsebinah, ki jih obravnava Svet za splošne zadeve. To šestmesečno obdobje bodo posebej zaznamovali iztek mandatov sedanje Evropske komisije in Evropskega parlamenta ter evropske volitve.

Člani Sveta so opravili prvo politično razpravo o novem zakonodajnem svežnju za obrambo demokracije, ki ga je Komisija predložila decembra lani z namenom urediti področje zastopanja interesov iz tretjih držav na notranjem trgu, kot tudi za zagotavljanje vključujočih in odpornih volilnih procesov. Ta obsežni sveženj države članice še preučujemo. Državni sekretar Marko Štucin je izrazil načelno podporo, a opozoril: "Pri sprejemanju direktive o zastopanju tujih interesov bo potrebno posebno pozornost nameniti ustreznemu ravnovesju med učinkovitim zoperstavljanjem nevarnostim ter doslednim spoštovanjem temeljnih načel in vrednot Evropske unije." Dodal je, da bo potrebna  poglobljena analiza za razjasnitev številnih vprašanj, ki se nam zastavljajo v zvezi s pravno podlago, obsegom direktive in njeno dejansko učinkovitostjo v praksi ter vplivom na nacionalne pravne red. Posebej je izpostavil znatna administrativna bremena predlaganih ukrepov za manjše države članice. 

V okviru letnega dialoga o pravni državi so na Svetu razpravljali o stanju vladavine prava v posameznih državah – v Španiji, Franciji, Hrvaški in Italiji. Slovenija podpira te razprave in pozdravlja novo obliko razprav za posamezne države, ki se po novem osredotočajo le na štiri države članice na posameznem srečanju, kar omogoča bolj poglobljeno izmenjavo mnenj in dobrih praks. Državni sekretar je poudaril, da v Sloveniji ocenjujemo ta dialog kot smiselno in konstruktivno preventivno orodje za krepitev pravne države v EU kot celoti in v posameznih državah članicah.

Državni sekretar Štucin je predstavil skupno pobudo Slovenije in Nemčije za izboljšanje učinkovitosti odločanja v širitvenem procesu. "Z uvedbo nekaj tehničnih sprememb na nekaterih stopnjah odločanja bi lahko pospešili pogajanja o pristopu držav, ki se želijo vključiti v Evropsko unijo. Tako bi preprečili pretirano politizacijo pristopnega procesa in prispevali k njegovi krepitvi. V sedanjem geostrateškem kontekstu je namreč nadaljnja širitev EU naša prednostna naloga," je povedal ob predstavitvi. Dodal je, da moramo izkoristiti ta politični trenutek in do konca desetletja zgraditi močnejšo in bolj združeno Evropo.