Skoči do osrednje vsebine

Sredstva Sklada za razvoj nevladnih organizacij ostajajo namenjena razvoju nevladnih organizacij

Na Ministrstvu za javno upravo obžalujemo nastalo situacijo, da s prijavitelji, izbranimi v postopku Javnega razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij, nismo podpisali pogodbe. Prijavitelji imajo sicer na voljo pravna sredstva, o upravičenosti katerih bi v primeru nadaljnjih postopkov presojalo le sodišče.

Zavedamo se, da je bilo zasnovanih in pripravljenih veliko kakovostnih projektov na to temo, ki je nedvomno izredno pomembna za slovensko družbo in demokracijo, kakor tudi tega, da je bilo v projekte vloženega veliko kakovostnega dela ter truda. Strošek priprave razpisne dokumentacije ni predmet upravičenih stroškov pri javnih razpisih.

Postopki notranjega in zunanjega nadzora v zvezi s predmetnim javnim razpisom še vedno trajajo in predvidoma ne bodo zaključeni v kratkem času. Pri tem poudarjamo, da vodstvo ministrstva še ni seznanjeno z vsebino nobene od teh preiskav, kot tudi ne notranje revizije. Nerazporejena sredstva ostajajo namenjena razvoju nevladnih organizacij, saj verjamemo, da bomo v prihodnosti v okviru programa porabe sredstev Sklada za razvoj nevladnih organizacij našli način za krepitev tudi teh vsebin.

Kljub razveljavitvi Javnega zapisa bomo tvorno nadaljevali s krepitvijo podpore projektov in programov nevladnih organizacij, ki za svoje uspešno delo in razvoj potrebujejo sistemsko podporo. Sofinanciranje projektov in profesionalizacije nevladnih organizacij je izjemno pomembno, zato si ministrstvo z vso resnostjo prizadeva narediti korak naprej, tudi na srečanju s prijavitelji v začetku februarja 2024.

Sporočamo tudi, da je objavljen Javni razpis za sofinanciranje razvoja podpornega okolje za nevladne organizacije 2023–2027 v zaključni fazi. Namen javnega razpisa je zagotovitev podpornega okolja nevladnim organizacijam za krepitev njihovih zmogljivosti na področju zagovorništva, organizacijskega razvoja in krepitve čezsektorskega sodelovanja, povezovanja ter vzpostavljanja partnerstev z namenom reševanja družbenih izzivov. Tozadevno bodo že predvidoma naslednji teden objavljeni prijavitelji, ki so jim bila na podlagi tega javnega razpisa dodeljena sredstva. Posledično pa bodo v krajšem obdobju izdani sklepi o dodelitvi sredstev in pripravljene pogodbe za podpis.