Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Šefic v Šoštanju odprto in konstruktivno o popoplavnih rešitvah

Državni sekretar in vodja Službe Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je danes s sodelavci in strokovnjaki Državne tehnične pisarne nadaljeval pogovore z lastniki objektov, predvidenih za morebitno odstranitev v občini Šoštanj. Na seznamu evidentiranih območij in objektov, ki so predvidena za odstranitev, je 10 objektov.
Boštjan Šefic v Šoštanju
1 / 3

"Pogovori potekajo izjemno odprto in konstruktivno, osredotočeni pa smo na specifične situacije, s katerimi se soočajo lastniki in njihove družine. Naš cilj je poiskati optimalne rešitve, svetovati ter morda opozoriti na pomembne podrobnosti, ki bodo ljudem pomagale, da bodo pravočasno pripravljeni na morebitne spremembe," je povedal Šefic.

Služba za obnovo po poplavah izvaja individualne pogovore po vsej Sloveniji, opravili so jih že na Koroškem in v Gornjem Gradu. V naslednjih dneh in tednih se bodo pogovori nadaljevali v občinah Ljubno, Nazarje in Mozirje, ter drugod po Savinjski dolini, kjer so predvideni objekti za morebitno odstranitev.

"Na vrsti bodo cenitve cenilcev, sledil bo podpis pogodb. Prebivalci bodo imeli več možnosti, med drugim plačilo odškodnine, izgradnjo tipskega nadomestnega objekta, drugo obliko nastanitve, kot so stanovanja ali domovi starejših občanov. Poleg tega bo vsak prizadeti občan imel možnost poiskati objekt, ki ga država lahko odkupi in prenese v njegovo lastništvo," je dodal Šefic.

Končna odločitev o odstranitvi katerega koli objekta in preselitev bo temeljila na podlagi strokovnega mnenja, pri čemer je Šefic poudaril, da bodo strokovne podlage pripravljene v okviru strokovnih institucij in s sodelovanjem statikov, geologov in drugih strokovnjakov. Strokovno mnenje bo nato obravnaval še Svet vlade za obnovo, ki mora strokovno mnenje potrditi.

Prioritetno se bodo postopki vodili za tiste občane, katerih stanovanjski objekti so bili v celoti uničeni zaradi ujme. Šefic še je izpostavil, da morajo biti vsi nadomestitveni objekti postavljeni na varnih lokacijah, s primerno protipoplavno ureditvijo, ki bo zagotovila čim višjo stopnjo varnosti občanov pred morebitnimi prihodnjimi vremenskimi ekstremi.