Skoči do osrednje vsebine

V pripravi Predlog zakona o lastniški zadrugi zaposlenih

Na Ministrstvu za solidarno prihodnost pripravljamo Predlog zakona o lastniški zadrugi zaposlenih, s katerim želimo sistemsko urediti področje lastništva zaposlenih. Ministrstvo želi področje urediti na način, ki bo zagotavljal stabilno, dolgoročno in aktivno lastništvo zaposlenih.

Lastništvo zaposlenih je v slovenskih podjetjih že prisotno, vendar ni sistemsko urejeno, zaradi česar se delnice ali deleži podjetij kupujejo individualno. Poleg tega pa se delnice ali deleži podjetij zaradi neurejenosti področja z upokojevanjem ali odhodom zaposlenih pogosto prenašajo izven podjetja.

Z novo zakonodajo želimo urediti sistem odkupa delnic od zunanjih lastnikov ali lastnikov, ki se upokojujejo in odhajajo iz podjetja, ter sistem vključevanja novih zaposlenih v lastništvo podjetja. Nov zakon bo možnost vzpostavitve sistema lastništva zaposlenih olajšal tudi vsem ostalim podjetjem, ki bodo v tem prepoznala dodano vrednost zase in za svoje zaposlene.

Z vpeljavo lastniške zadruge kot nove pravne osebe bo urejen tudi mehanizem reševanja nasledstva podjetij, to je podjetij, katerih lastniki se upokojujejo, nimajo pa naslednikov, ki bi podjetje prevzeli ter s tem zagotovili, da ostane v lokalni lasti in nadaljuje politiko poslovanja, ki podpira ohranitev delovnih mest v lokalnem okolju.

Jedro zakona in tudi njegov smisel predstavljajo različne oblike stimulacije, ki bi spodbujale razvoj predlagane sheme delavskega lastništva po vzoru drugih razvitih držav, ki imajo to področje že urejeno ter ta način lastništva podjetij precej bolj razvit in razširjen.

Osnutek predloga zakona o lastniški zadrugi zaposlenih je trenutno še v usklajevanju. V sodelovanju z različnimi resorji iščemo načine, kako na najbolj optimalen način spodbuditi razvoj predlagane sheme delavskega lastništva.