Skoči do osrednje vsebine

Izjava ministrice dr. Emilije Stojmenove Duh ob napovedani interpelaciji

"Napovedano interpelacijo težko komentiram, ker še ni vložena. Na osnovi informacij, ki jih imam iz medijev, zagotavljam, da je bil nakup 13 tisoč računalnikov premišljen, načrtovan in transparenten ter izveden na osnovi zakona o digitalni vključenosti, manjši del prenosnikov pa na podlagi interventnega zakona.

Vsa dokumentacija je javno dostopna, tudi razpis je bil objavljen na portalu javnih naročil. Celoten postopek naročila je vodil direktorat za javno naročanje na Ministrstvu za javno upravo.  

Nakup in razdelitev računalnikov imata pomembno mesto v prizadevanjih po čim večji digitalni vključenosti prebivalcev, zlasti tistih, ki jim grozi, da bi lahko izpadli iz procesa digitalne preobrazbe.  

Odkar sem ministrica, je e-vključenost med mojimi prioritetami. E-vključenost zajema dostop do interneta, računalniške opreme ter znanja in kompetenc.  

Na ministrstvu smo sredstva za projekte e-vključenosti načrtovali že leta 2022 v okviru priprave proračuna za leto 2023. V okviru teh projektov smo načrtovali tudi vzpostavitev računalniškega sklada, preko katerega se bo izposojalo računalniško opremo. Nabavljeni računalniki bodo vključeni v mehanizem za izposojo, s katerim bo upravljal Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS. Računalniki se bodo lahko razdeljevali takoj po objavljenem javnem pozivu, na katerega se bodo lahko upravičenci prijavili. Naredili bomo vse za to, da bo podrobnejša določitev upravičencev čimprej sprejeta in da bodo računalniki čimprej razdeljeni. 

Stojim za tem, da je računalniški sklad, ki je nastal na primeru učbeniškega sklada, dober ukrep, nakup prenosnikov pa transparentno, odgovorno in vestno izpolnjevanje zakonskih obveznosti."