Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Šefic v Gornjem Gradu o konkretnih predlogih in rešitvah

Služba Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih s sodelavci in strokovnjaki Državne tehnične pisarne je v sredo, 23. januarja 2024, v Gornjem Gradu nadaljevala individualne pogovore z lastniki objektov, predvidenih za morebitno odstranitev. Na seznamu evidentiranih območij in objektov, ki so predvidena za odstranitev, je 27 objektov.
Državni sekretar Šefic v Gornjem Gradu o konkretnih predlogih in rešitvah

Državni sekretar Šefic v Gornjem Gradu o konkretnih predlogih in rešitvah | Avtor: KPV

Državni sekretar in vodja službe Boštjan Šefic je ob tem povedal, da so na srečanju odgovorili tudi na nekaj konkretnih vprašanj, na katere so dali ustrezna pojasnila. "Individualni pogovori so bili zelo konstruktivni in konkretni. Pogovarjali smo se o individualnem položaju vsakega lastnika posebej. Dobili smo vse informacije, ki so za nas potrebne. Verjamem, da so tudi lastniki dobili vsaj večino odgovorov."

Šefic je poudaril, da bo po pogovorih treba dokončati strokovne ocene in oblikovati strokovna mnenja, ki jih mora potem potrditi tudi Svet za obnovo, ki ga vodi Marjan Pipenbaher. "Nato bo razgrnitev strokovnega mnenja, na podlagi katerega se bodo oblikovali končni predlogi, ki jih bo potrdila vlada. Računamo, da bodo ti postopki končani predvidoma konec marca."

Naj spomnimo, da je vse lastnike objektov, ki so predmet morebitne preselitve, že kontaktiral Klicni center 114, ki jim je predstavil postopek in predvideno časovnico aktivnosti. Služba Vlade za obnovo je že spodbudila aktivnosti glede nadomestnih zemljišč in prostorskih načrtov, kot izhaja iz novele Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023. Zato je bil 5. januarja 2024 že izveden delovni sestanek na Ministrstvu za naravne vire in prostor, na katerem so se s predstavniki občin, v katerih se načrtuje nadomestitvena gradnja, sestali z vodstvom ministrstva in Službe Vlade obnovo ter se dogovorili o nadaljnjih konkretnih aktivnostih.