Skoči do osrednje vsebine

Dopolnitev Sporazuma o gospodarskem partnerstvu med EU in Japonsko z določbami o pretoku podatkov

Državni zbor je v petek podprl podpis (v imenu Evropske unije) protokola o spremembi Sporazuma o gospodarskem partnerstvu med Evropsko unijo in Japonsko, kar zadeva prost pretok podatkov.

Po pogajanjih, ki so se začela oktobra 2022, sta Evropska unija in Japonska oktobra 2023 dosegli dogovor o pravilih, ki odpravljajo neupravičene ovire za pretok podatkov in hkrati ohranjajo regulativno avtonomijo pogodbenic na področju varstva podatkov in zasebnosti. Podatki so namreč življenjskega pomena za številna podjetja in ključna sestavina poslovnih modelov in dobavnih verig v številnih gospodarskih sektorjih.

Dogovorjena pravila, ki se nanašajo tako na osebne kot neosebne podatke, bodo vključena v obstoječi Sporazum o gospodarskem partnerstvu med Evropsko unijo in Japonsko, ki je že v veljavi od februarja 2019. Dogovor zagotavlja, da neupravičeni ukrepi glede lokalizacije podatkov ne bodo ovirali pretoka podatkov med EU in Japonsko. Hkrati pa potrjuje pravico posamezne pogodbenice, da sama določi ustrezno raven zasebnosti in varstva osebnih podatkov. Dogovorjena pravila dopolnjujejo leta 2019 izdani odločbi o ustreznosti med EU in Japonsko, ki zagotavljata prost in varen pretok osebnih podatkov, in prinašajo dodatno pravno varnost tako za podjetja kot za posameznike.

Primeren pravni instrument za uveljavitev tega dogovora je protokol o dopolnitvi Sporazuma o gospodarskem partnerstvu med Evropsko unijo in Japonsko z določbami glede pretoka podatkov. EU in Japonska bosta protokol predvidoma podpisali v začetku februarja 2024.