Skoči do osrednje vsebine

Na Informativi 2024 mladim približujemo kariero v turizmu in lesarstvu

Na Gospodarskem razstavišču se danes in jutri odvija sejem izobraževanja in poklicev Informativa 2024, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom ministra Matjaža Hana. Na razstavnem prostoru ministrstva v hali C bomo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo in Javno agencijo SPIRIT Slovenija potekale predstavitve kariernih priložnosti v gostinstvu, turizmu in lesarstvu.

Sejem bo dopoldan obiskal Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport, ki ob tej priložnosti poudarja: »Vse mlade vabim, da na letošnji Informativi poiščejo odgovor na vprašanje 'Kam naprej?'. Na sejmu lahko obiščejo stojnice številnih slovenskih izobraževalnih ustanov in se tako iz prve roke seznanijo z izobraževalnimi in kariernimi priložnostmi prihodnosti. Mladim svetujem, naj pri izbiri karierne poti ne gledajo le, po katerih poklicih je največ povpraševanja, temveč izberejo poklic, v katerem ne bodo samo dobri, temveč bodo v njem tudi uživali. Če kje, lahko danes, na stičišču potreb trga in ponudbe izobraževalnega sistema najdejo zase dobro rešitev. Vse obiskovalce tudi vabim, da obiščejo stojnico Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, kjer vam bomo skupaj s sodelavkami in sodelavci z veseljem predstavili, kateri poklici so trenutno najbolj iskani v gospodarstvu ter kako začeti lastno podjetniško pot.«

Sejem je odlična priložnost za nagovor obiskovalcev, še posebej mladih, ki se odločajo za karierno pot v dveh pomembnih in predvsem perspektivnih panogah: turizmu in lesni industriji. Tako bodo obiskovalcem sejma na razstavnem prostoru ministrstva na voljo številne informacije o kariernih in zaposlitvenih možnostih v gostinstvu in turizmu ter lesni industriji.

Predstavitev kariernih možnosti v gostinstvu in turizmu

Dubravka Kalin, generalna direktorica Direktorata za turizem ob sejmu izpostavlja: »Zavedamo se, da so velik izziv na področju turizma kadri – turistično gospodarstvo se sooča s pomanjkanjem sodelavcev. Pri tem turizem ni izjema, saj se s tem soočajo tudi druge gospodarske panoge. Prav tako nismo nobena izjema v evropskem prostoru. Že dalj časa se ukvarjamo z iskanjem rešitev tega izziva v tesnem sodelovanju s turističnim gospodarstvom in šolami. Ugotovili smo, da imamo izobraževalni sistem dober ter da je zagotovljena celotna vertikala, da je mogoče izobraževanje na področju turizma vse do doktorata. Šole imajo zanimiv, sodoben program, na drugi strani pa nam turistično gospodarstvo zagotavlja, da so se bistveno izboljšali delovni pogoji. Ker ugotavljamo, da je poznavanje raznolikih poklicev v gostinstvu in turizmu ter številnih priložnosti za uspešno samostojno podjetniško pot na tem področje preskromno, vlagamo dodatne napore v to, da poklice res približamo mladim.«

Na razstavnem prostoru Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport v hali C bodo danes in jutri v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo (STO) in višjimi šolami ter fakultetami s področja turizma potekale predstavitve poklicev oziroma kariernih priložnosti v gostinstvu in turizmu. Mladi, njihovi starši in učitelji bodo preko modernih interaktivnih vsebin, praktičnih prikazov in vsebinskega svetovanja spoznavali aktualne poklice priložnosti znotraj obeh sektorjev. Mladi obiskovalci bodo na sejemskem prostoru, kjer se pod okriljem ministrstva in STO pod geslom »Izberi. Kariero v turizmu.« predstavljajo poklici v gostinstvu in turizmu, lahko prejeli informacije o značilnosti poklicev, kariere ter možnosti vpisa na srednje in višje šole za gostinstvo in turizem. 

S strani Višje šole za gostinstvo Bled bodo prikazali mešanje pijač in poklic barman ter masažo rok v sklopu programa velnes. S strani Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor bo predstavljena priprava restavracijskih sladic. S strani Fakultete za turizem Univerze v Mariboru ter Fakultete za turistične študije Univerze na Primorskem (Turistice) bodo prikazali uporabo sodobne tehnologije (očala za prikaz virtualne resničnosti) v turizmu ter vsebino managementa turističnih destinacij. S strani Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (BIC) bo predstavljena priprava tatarskega bifteka iz tune. Vse aktivnosti bodo izvajali uspešni študentje, med katerimi so mnogi osvojili vidna priznanja in nagrade na tekmovanjih doma in v tujini, ter njihovi mentorji. Vsi obiskovalci se bodo lahko tudi fotografirali v foto kotičku »Kariera v turizmu« ter tako s seboj odnesli spominek z obiska 15. Informative.

Mladi chef Maxim Lorenčič, ki je član Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in je bil član mladinske in članske kuharske reprezentance, bo pred obiskovalci pripravljal carski praženec in delil svoje izkušnje. 

Danes z začetkom ob 12. uri bo na odprtem odru foruma v Hali C potekala okrogla miza »Kariera v gostinstvu in turizmu - Ustvarjam doživetja« z uspešnimi posamezniki s področja gostinstva in turizma. O svojih izkušnjah in poklicni poti bodo spregovorili vrhunski chef Jorg Zupan, direktor hotela Jernej Osterman, barista Aleš Gorenc, barman Matic Čot ter vodja projektov v turistični agenciji Matic Slabe.  Pogovor bo moderirala priljubljena igralka Gaja Filač. V pogovorih bo sodeloval tudi vplivnež Nik Schwarzmann, ki sodeluje pri TikTok kampanji promocije poklicev.

Predstavitev kariernih možnosti v lesarstvu

Rok Capl, vršilec dolžnosti direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija: »Naša agencija skupaj z resornim ministrstvom že dobro desetletje izvaja številne promocijske aktivnosti, s katerimi spodbujamo večjo uporabo lesa v splošni in strokovni javnosti. V zadnjem času se aktivno osredotočamo tudi na promocijo lesarskih poklicev med mladimi, predvsem med bodočimi dijaki in študenti. Mladim želimo les približati kot raznolik, kakovosten in obnovljiv naraven material prihodnosti, predstaviti njegove lastnosti in promovirati možnosti njegove široke uporabe. Obenem pa jim želimo prikazati vso pestrost poklicev v lesarstvu in dvigniti ugled poklica lesarja, ki še vedno velja za deficitaren poklic. V lesarski panogi namreč kronično primanjkuje kadra, čeprav so možnosti zaposlitve in nadaljevanje kariere za vse tiste, ki se z lesom ukvarjajo na podjeten, tehnološko dovršen in ustvarjalen način, zagotovljeni. Naša prizadevanja bodo tudi v prihodnje usmerjena v to, saj verjamemo, da je laserski poklic poklic prihodnosti!«

Na SPIRIT Slovenija so decembra 2022 odprli profil na družbenem omrežju TikTok z imenom Pr Lesar, na katerem objavljajo promocijske videe, s katerimi poskušajo mladim na zanimiv način predstaviti lesarski poklic in jih motivirati za izobraževanje v tej smeri. Omenjena kampanja na TikTok se nadaljuje z oglaševanjem na učnih pripomočkih za motiviranje učencev osmih in devetih razredov osnovne šole za šolanje na srednjih lesarskih šolah. V letu 2023 in 2024 poteka tudi kampanja na YouTube kanalu, ki je namenjena predvsem tistim, ki se želijo z lesom ukvarjati v prostem času, ter starejšim, ki se želijo prekvalificirati. Zanimanje med mladimi za les pa skupaj z ministrstvom spodbujajo tudi preko delavnic in predstavitev v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, letos pa bosta produkcijsko končana in na RTV Slovenija objavljena tudi dva nova dokumentarna filma na temo lesa (Uporabimo les 3 in Uporabimo les 4).

Na razstavnem prostoru ministrstva v hali C bo danes in jutri v sodelovanju s SPIRIT Slovenija, Direktoratom za lesarstvo, ter srednjimi ter višjimi lesarskimi šolami, Biotehniško fakulteto in lesarskimi podjetji potekala celovita predstavitev lesarskih poklicev oziroma kariernih priložnosti v lesarski panogi pod skupnim geslom Lesarstvo - tvoja prihodnost. Namen predstavitev je prispevati k premagovanju določenih stereotipov o lesarskih poklicih, kot sta denimo delo v nevarnih pogojih in težaško delo ter pokazati vso raznolikost poklicev v lesarstvu in dvigniti ugled poklica lesarja, ki še vedno velja za deficitarni poklic. Razvoj v panogi namreč zahteva številna nova interdisciplinarna znanja in nove poklice, ki so skladni z razvojnimi trendi – upravljavci CNC strojev, razvijalci, informatiki, oblikovalci, v povezavi z uvajanjem umetne inteligence tudi programerji. Ker so lesarski poklici (mizar, tesar in tapetnik) umeščeni med deficitarne poklice, so dijaki, ki se izobražujejo na teh smereh, upravičeni do štipendije za celotno obdobje izobraževanja.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali praktičen prikaz lesarskih poklicev, predstavitev uporabe lesa za različne izdelke in namene ter video vsebine in tiskovine na temo lesarstva, na voljo pa bo tudi interaktivni zemljevid lesarskih šol. Ves čas sejma bodo prisotni tudi predstavniki določenih podjetij, ki bodo predstavili potrebe po kadrih in nudili informacije o možnostih zaposlitve, na voljo pa bo tudi tako imenovana »oglasna deska« zaposlitvenih oglasov. Obiskovalci pa se bodo lahko seznanili tudi z vzorci konvencionalnih slovenskih vrst lesa in njihovimi lastnostmi.

O Informativi

Informativa je največji vseslovenski predinformativni dan, ki na enem mestu ponuja celovite informacije o izobraževalnih, poklicnih in zaposlitvenih priložnostih za mlade doma in po svetu. Namenjena je učencem, dijakom, študentom in odraslim. Poteka tik pred uradnimi informativnimi dnevi, na enem mestu pa predstavi srednješolske, visokošolske, višje, strokovne, dodiplomske in podiplomske študijske programe, mednarodne izmenjave, poklice, prekvalifikacije, obštudijske dejavnosti idr. Vzporedno poteka tudi zaposlitveni sejem za mlade Moja prva zaposlitev. Za vse, ki se odločajo za karierno pot, predstavlja enkratno priložnost za pridobitev informacij iz prve roke. Sejem letos poteka 19. in 20. januarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, med 9. in 18. uro.