Skoči do osrednje vsebine

Sektor sadja nadaljuje s promocijskimi aktivnostmi v programskem obdobju 2024-2026

Z začetkom letošnjega leta sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje. V okviru le-tega bo ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja ter izdelkov iz sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.
Pogled na več vrst sadja.

Sadje | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Na podlagi odločitve sektorskega odbora sektor sadja za začetkom leta vstopa v programsko obdobje 2024–2026. Odločitev za nadaljevanje promocijskih aktivnosti je bila sprejeta na podlagi prepričanja, da je ravno neprekinjena promocija ključnega pomena za ohranjanje stika s potrošniki. S pomočjo promocije se potrošnika spodbuja k uživanju lokalnega sezonskega sadja in hkrati informira in ozavešča o pomenu in prepoznavnosti sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

V skladu z Zakonom o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov odločitev o vstopu v novo programsko obdobje za sektor pomeni, da bodo pridelovalci in predelovalci sadja nadaljevali s plačevanjem prispevka za promocijo. Prispevek se bo še naprej plačeval za vse sadne vrste in sicer v višini 20 evrov/hektar intenzivnega sadovnjaka ter v višini 1,5 evra/tono v Sloveniji pridelanega sadja, ki se ga predela. K sredstvom, zbranim s prispevkom, država doda vsaj 40 odstotkov proračuna.

Na spletni strani Naša super hrana najdete več informacij o nadaljevanju promocije sektorja sadja.