Skoči do osrednje vsebine

Zahvala inženirkam, ki rušijo stereotipe

Inženirka leta 2023 je postala Ljupka Vrteva, magistrica inženirka strojništva, razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb. Projekt Inženirka leta podpira tudi Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.
Skupinska slika vseh finalistk izbora Inženirka leta 2023 s plaketami, skupaj z zmagovalko s skulpturo nagrade na odru prireditve

Inženirka leta 2023 Ljupka Vrteva (v sredini) s finalistkami | Avtor: Mediade

"Da se več mladih odloči za študij družboslovja in humanistike kot naravoslovja in tehnike ni presenetljivo, težava pa je, da se le tretjina študentk odloči za naravoslovje in tehniko, pri študentih pa je ravno obratno. S tem izgubimo velik del potenciala v znanju, ki ga imamo v dekletih, kar je škoda za celotno družbo. Žal so podobni trendi tudi v tujini. Glavni razlog pa so, kar je za 21. stoletje sramotno, spolni stereotipi. Zato so projekti, kot je Inženirka leta, izredno pomembni, posebna zahvala pa gre inženirkam, ki rušijo stereotipe, ki bi morali biti že zdavnaj stvar preteklosti," je na dogodku Inženirka leta poudaril minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič.

Inženirka leta 2023 Ljubka Vrteva je dodiplomski in magistrski študij zaključila na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, leta 2019 pa je na Institutu Jožef Stefan opravila še mednarodni izobraževalni program Evropski energetski menedžer – EUREM. Razvila je edinstveni računalniški program na področju mehanskega prezračevanja stavb, zdaj pa se ukvarja s projektiranjem novih, bolj učinkovitih energetskih sistemov. Kot razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb ter vodja projekta sončne elektrarne je zaposlena v družbi Petrol. "Ljupka nenehno išče nove izzive na področju energetike, predvsem pa svoje znanje in izkušnje s terena predaja naprej. Z misijo, da vsi postanemo bolj ozaveščeni o učinkoviti rabi energije v stavbah," je v utemeljitvi med drugim zapisala komisija za izbor Inženirke leta 2023.