Skoči do osrednje vsebine

Vloga tal v prostorskem načrtovanju

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor organiziralo in izvedlo izobraževanje z naslovom Vloga tal v prostorskem načrtovanju.
Predavatelj Leon Ravnikar z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
1 / 2

Tla so v prostorskem načrtovanju pogosto obravnavana predvsem kot osnova za različne dejavnosti (kmetijstvo, gozdarstvo, poselitev, rekreacijo, infrastrukturo, zelene površine, vodne mreže in podobno), čeprav so omejen naravni vir. Skrbno načrtovanje rabe tal in gospodarjenje s tlemi sta nuji.

Izobraževanje je bilo organizirano kot priložnost za razpravo med strokovnjaki in je pomemben korak v procesu prizadevanj pri uresničevanju ciljev varovanja tal. Prostorsko načrtovanje ima lahko pri tem ključno vlogo.

Na dogodku je bila po predstavitvi splošnega in strateškega okvira obravnave tal posebna pozornost posvečena ekosistemskim storitvam tal. Predstavljeni so bili poudarki iz Strategije prostorskega razvoja Slovenije do leta 2050 in strokovne podlage s področja kmetijskih zemljišč za določitev trajno varovanih kmetijskih zemljišč.

Po odmoru so bila predstavljena še priporočila državnega prostorskega reda glede obravnave raščenega terena v okviru načrtovanja zelenih površin, odprtih grajenih površin ter gradbene parcele.

Dogodka se je udeležilo 50 udeležencev, kolegov s pristojnih ministrstev in prostorskih načrtovalcev, ki se z obema temama ukvarjamo v svojih rednih delovnih procesih. Postavljena so bila številna operativna vprašanja, ki so samo potrdila odločitev, da so taka izobraževanja potrebna in koristna.

Za vse, ki se izobraževanja zaradi omejenega števila mest niso udeležili, še informacija, da so predstavitve z dogodka na razpolago pri organizatorjih.