Skoči do osrednje vsebine

Finančni ministri na prvem zasedanju v novem letu

Svet Evropske unije (EU) za ekonomske in finančne zadeve se je danes sestal na prvem letošnjem zasedanju v Bruslju. Predsedovanje EU je z novim letom prevzela Belgija, zato so ministri med drugim obravnavali delovni program belgijskega predsedstva na področju ekonomskih in finančnih zadev.

Na področju ekonomskih in finančnih zadev se bo belgijsko predsedstvo osredotočilo na reševanje izzivov, povezanih z vojno v Ukrajini in negotovostmi v mednarodnem gospodarstvu, med ključnimi prednostnimi nalogami pa je tudi spodbujanje zelenega in digitalnega prehoda zagotavljanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva ter implementacija novih fiskalnih pravil.

Ministri so v okviru procesa Evropskega semestra 2024 – vsakoletnega procesa usklajevanja ekonomskih in fiskalnih politik držav članic EU – potrdili priporočila glede ekonomskih politik za območje evra ter sklepe glede poročila o mehanizmu opozarjanja in glede letnega pregleda trajnostne rasti. V poročilu o mehanizmu opozarjanja je Komisija ocenila makroekonomska neravnovesja; Slovenije ni med državami z neravnovesji.

Ministri so poleg tega nadaljevali redno obravnavo ekonomskih in finančnih posledic vojne v Ukrajini, seznanili so se tudi s stanjem obravnave zakonodajnih predlogov s področja finančnih storitev in se pripravili na februarsko zasedanje ministrov za finance in guvernerjev centralnih bank skupine 20 gospodarsko najrazvitejših držav G20.

Na zasedanju Evroskupine pa so ministri razpravljali o makroekonomskih gibanjih v območju evra, konkurenčnosti evrskega gospodarstva in prihodnjem delu na področju unije kapitalskih trgov.