Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Šefic ocenil individualne pogovore kot konstruktivne

Služba Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih je danes pričela individualne pogovore z lastniki objektov, predvidenih za morebitno odstranitev. Namen individualnih pogovorov je lastnikom objektov podati vse razpoložljive informacije, predstaviti celoten postopek, opozoriti na potrebno pripravo lastnikov ter pridobiti podatke o njihovih razmišljanjih in izzivih.

Državni sekretar Šefic pa se je sestal tudi z županom občine Prevalj Maticem Tasičem, občine Mežice Markom Mazijem in županjo Črne na Koroškem Romano Lesjak.

Prvi individualni pogovori so potekali na Prevaljah, povabljenih je bilo 18 lastnikov objektov predvidenih za odstranitev iz območja Koroške regije. Na pogovorih so sodelovali državni sekretar in vodja službe Boštjan Šefic s sodelavci in strokovnjaki Državne tehnične pisarne.

Državni sekretar Šefic je pogovore ocenil kot zelo konstruktivne in koristne ter poudaril, da bodo skupaj s sodelavci najprej obravnavali tiste, ki so jim poplave ali plazovi povsem uničili stanovanjske objekte in na istem mestu gradnja več ni mogoča. Za te objekte bodo pripravljeni osnutki sklepov že do konca januarja ali prve dni februarja. Dodal je, da "so se z lastniki dogovorili za kontinuirane stike in možnosti direktnega naslavljanja vprašanj na Službo Vlade za obnovo po poplavah in plazovih.” Vsi nadaljnji postopki, tako državni sekretar Šefic, cenitev in priprava pogodb, bodo tekli izjemno hitro, aktivnosti pa bodo potekale vzporedno.

Državni sekretar Šefic se zaveda položaja prebivalcev, zato njegovi sodelavci in strokovnjaki Državne tehnične pisarne delajo pospešeno, da lahko prebivalcem objektov, ki so bili povsem uničeni, čimprej zagotovijo normalne, predvsem pa varne bivanjske razmere.

Ob nemotenem poteku vseh postopkov bi lahko bila denarna sredstva lastnikom izplačana konec maja oziroma v začetku junija. Dodal je, da je časovnica med drugim odvisna tudi od prostorskih aktov in nove prostorske ureditve, saj občine še vedno pošiljajo predloge umestitev določenih objektov na seznam nadomestne gradnje. To pomeni, da je s strani Tehnične pisarne potrebna strokovna obravnava in ocena ali so objekti sploh primerni za umestitev na določenem območju. Izpostavil je, da: "nas na tem področju čaka ogromno odgovornega dela ter, da z ekipo delajo praktično vse dni v tednu ter si prizadevajo za učinkovito in hitro opravljeno delo."

Državni sekretar Šefic je v izjavi za medije komentiral tudi sanacijo tako imenovanega Nužijevega plazu, kjer država vlaga napore v sanacijo plazu na način, ki ne zahteva popolne zapore ceste. Direkcija za infrastrukturo je danes pojasnila, da je sanacija plazu predvidena je v dveh fazah, ves čas pa bo promet potekal izmenično enosmerno (polovična zapora). Državni sekretar je izrazil zadovoljstvo, da "je na podlagi naše iniciative bil sprožen začetek postopka sanacije tega plazu. Seveda pa gre za prve, nujne, kratkoročne ukrepe, saj sam plaz zahteva poglobljeno analizo in na podlagi tega pripravo načrtov, kako ga dolgoročno in celovito sanirati."

Obisk na Koroškem je državni sekretar Šefic nadaljeval v Mežici, kjer se je srečal z županom Mazijem, zaključil pa v Črni na Koroškem, kjer se je srečal z županjo Romano Lesjak.