Skoči do osrednje vsebine

Bojan Počkar izvoljen za vodjo ekspertne skupine Odpadki in čezmejno pošiljanje odpadkov

Na zadnji generalni skupščini Mreže Evropske unije za izvajanje in uveljavljanje okoljskega prava (angleško European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law - IMPEL), je bil Bojan Počkar izvoljen za vodjo ekspertne skupine Odpadki in čezmejno pošiljanje odpadkov. Bojan Počkar je inšpektor za okolje, višji svetnik na Inšpektoratu za okolje in energijo.

Bojan Počkar je vodja medresorske delovne skupine za problematiko čezmejnega pošiljanja odpadkov v Sloveniji, v kateri sodelujejo še predstavniki Policije in Finančne uprave. Že več kot deset let sodeluje v IMPEL (v angleščini) kot nacionalni koordinator, je tudi nacionalna kontaktna točka za področje čezmejnega pošiljanja odpadkov, bil je član organizacijskega odbora za ekspertno skupino Odpadki in čezmejno pošiljanje odpadkov (angleško Waste & Transfrontier Shipments of Waste – Waste & TFS) ter aktiven član različnih IMPEL projektov znotraj Waste & TFS in ekspertne skupine za pregled in izvajane okoljske zakonodaje (angleško Cross Cutting Expert Team).

Leta 2022 je Generalna skupščina IMPEL Bojana Počkarja imenovala za pomočnika vodje Mreže Evropske unije za izvajanje in uveljavljanje okoljskega prava. Postal je podpredsednik za področje projektov in član upravnega odbora organizacije. Na zasedanju Generalne skupščine IMPEL novembra lani, pa je bil izvoljen za mandat dveh let, za vodjo ekspertne skupine Odpadki in Čezmejno pošiljanje odpadkov in člana upravnega odbora organizacije za obdobje od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2025.

Mreža Evropske unije za izvajanje in uveljavljanje okoljskega prava IMPEL

IMPEL je bil ustanovljen leta 1992 kot neformalna mreža evropskih regulatorjev in organov, ki se ukvarjajo z izvajanjem in uveljavljanjem okoljske zakonodaje. Leta 2008 se je IMPEL preoblikoval v mednarodno neprofitno združenje v skladu z belgijsko zakonodajo. Danes je IMPEL mednarodno neprofitno združenje okoljskih organov držav članic Evropske unije, držav pristopnic in potencialnih kandidatk za pridružitev Evropski skupnosti, držav evropskega gospodarskega prostora - EGP (angleško European Economic Area - EEA) in držav Evropskega združenja za prosto trgovino (angleško Countries of the European Free Trade Association - EFTA).

Trenutno ima IMPEL 59 članov iz 38 držav, vključno z vsemi državami članicami EU, Severno Makedonijo, Srbijo, Turčijo, Islandijo, Kosovom, Albanijo, Švico, Norveško, Ukrajino in Črno Goro. Sedež ima v Bruslju.

Poslanstvo organizacije je zagotavljanje učinkovitega izvajanja in uveljavljanja evropske okoljske zakonodaje s spodbujanjem strokovnega sodelovanja, informacij in izmenjave najboljših praks med okoljskimi regulatorji. Njegovo poglavitno delovanje je usmerjeno v spodbujanje napredka pri zagotavljanju učinkovitejše uporabe okoljske zakonodaje. Jedro IMPEL-ovih dejavnosti poteka v okviru izvajanja projektov in se nanaša na ozaveščanje, krepitev zmogljivosti, izvajanje neformalnih revizij, izmenjavo informacij in izkušenj, mednarodno sodelovanje pri izvrševanju ter spodbujanje in podpiranje izvedljivosti in izvršljivosti evropske okoljske zakonodaje.

Leta 2009 sta IMPEL in Evropska komisija podpisala dogovor o sodelovanju, ki priznava vlogo IMPEL-a pri izboljšanju izvajanja in uveljavljanja okoljske zakonodaje EU ter opisuje sodelovanje med IMPEL-om in Komisijo na tem področju. Evropska komisija je ostala pomemben podpornik IMPEL-a. Od leta 2008 je Komisija finančno podpirala IMPEL prek LIFE+ programa.

Na področju čezmejnih pošiljk odpadkov je IMPEL podpisal dogovor o sodelovanju s Sekretariatom Baselske, Rotterdamske in Stockholmske konvencije in je član okoljske mreže za optimizacijo skladnosti predpisov o nezakonitem prometu (Environmental network to optimize compliance with regulations on illegal traffic - ENFORCE) Na drugem srečanju okoljskih mrež EU (angleško Environmental Enforcement Networks) septembra 2017 v Oxfordu, je IMPEL podpisal dogovor o sodelovanju z Evropsko mrežo tožilcev za okolje (angleško European Network of Environmental Prosecutors ‑ ENPE), Evropskim forumom sodnikov za okolje (angleško European forum of judges for the environment) in Evropsko mrežo organizacij za boj proti okoljskemju kriminalu (angleško Envicrimenet). Ta dogovor o sodelovanju je jasen znak namere štirih organizacij, da sodelujejo pri krepitvi učinkovitega izvajanja in uveljavljanja evropskega okoljskega in z njim povezanega kazenskega prava ter celotne verige skladnosti.IMPEL dejavno sodeluje s številnimi strateškimi partnerji, kot so Mreža vodij evropskih okoljskih agencij (angleško Network of Heads of European Environmental Agencies - EPA Network), Evropska organizacija vrhovnih revizijskih institucij (European Organization of Supreme Audit Institutions - EUROSAI) in drugimi.