Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministrstva na domnevno krčenje sredstev za delo varstveno delovnih centrov

V preteklih dneh so v javnosti odmevali pomisleki nekaterih deležnikov v zvezi z domnevnim krčenjem proračunskih sredstev za delo in izvajanje storitev v varstveno delovnih centrih s strani Ministrstva za solidarno prihodnost. V povezavi s tem posredujemo pojasnilo v naslednji izjavi za javnost.

Na Ministrstvu za solidarno prihodnost razumemo, da poslanstvo naših socialnovarstvenih ustanov predstavlja jedro in hrbtenico socialne države in socialnega varstva ter da smo zavezani k zagotavljanju nemotenega dela vseh ustanov in sistemov znotraj njega. Razumemo tudi, da je predlog, ki je bil sestavljen v specifičnih proračunskih okvirih in novem protokolu, vzbudil pomisleke na strani nekaterih vodstev in drugih deležnikov, vendar poudarjamo, da so sredstva za nemoteno delo ustanov zagotovljena in pojasnjujemo,  da je strah odveč, saj je že v teku ustrezna prerazporeditev sredstev znotraj proračunskih okvirjev, na način, ki bo omogočil nemoteno delo in izvajanje zakonsko določenih obveznosti vsem deležnikom. Krčenja financiranja ne bo.

Odločno tudi zavračamo nesmiselne očitke in pripombe o domnevnih namerah ministrstva po zapiranju ustanov ter ukinitvi financiranja za delo in izvajanje zakonskih obveznosti ustanov. Takšni strahovi so neutemeljeni in v nasprotju z jedrnim poslanstvom ministrstva in vlade. Smisel in namen solidarnostnega ministrstva je krepiti sisteme socialne države in v ospredje postaviti skrb za posameznika in posameznico.