Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 86. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 86. seji obravnavala in sprejela pet točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sprejeta Uredba o pravilih pogojenosti

Vlada je izdala Uredbo o pravilih pogojenosti, ki jo objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Uredba o pravilih pogojenosti določa pravila za zavezance pogojenosti v obliki zahtev. Zahteve so razdeljene po standardih Dobrih kmetijskih in okoljskih pogojev (DKOP) in Predpisanih zahtevah ravnanja (PZR). Standardi DKOP so del Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 za Slovenijo in v tem delu Uredba o pravilih pogojenosti izvaja strateški načrt. PZR pa predstavljajo prenos delov veljavne EU in domače zakonodaje v sistem pogojenosti in zato ni treba da so del strateškega načrta.

Zahteve pogojenosti pokrivajo področja:

  • –          podnebje in okolje, vključno z vodo, tlemi in biotsko raznovrstnostjo ekosistemov;
  • –          javno zdravje in zdravje rastlin;
  • –          dobrobit živali.

Zavezanci za pogojenost so prosilci in prejemniki sredstev iz naslova shem neposrednih plačil in nekaterih intervencij razvoja podeželja (OMD-plačilo za naravne ali druge omejitve, KOPOP-kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, EK-ekološko kmetovanje, BVR-biotično varstvo rastlin, LOPS-lokalne pasme in sorte, N2000-plačila Natura 2000, DŽ-dobrobit živali), ki so del zbirne vloge.

V primeru neizpolnjevanja zahtev pogojenosti se zavezancem naloži upravna kazen v odstotku od plačil, do katerih so sicer upravičeni. Upravna kazen se naloži glede na resnost, obseg in trajanje po sistemu predpisanem v uredbi.

Bistvene spremembe v tej uredbi so na področju:

  • sankcijskega sistema;
  • sistema za določanje okoljsko občutljivega trajnega travinja, kar pomeni tudi nov sloj okoljsko občutljivega trajnega travinja, ki se ne bo več spreminjal na letni ravni;
  • dodan je nov člen, ki uvaja izvajanje DKOP 2 - varovanje mokrišč in šotišč z letom 2024;
  • določene so izjeme pri DKOP 6 – pokritost tal v najbolj občutljivem delu leta;
  • v tabelah v Prilogi 1 so pri vseh zahtevah naštete vse možne sankcije. Dejansko določena sankcija pa je odvisna od stanja na kraju samem oziroma presoje rezultatov sistema za spremljanje površin glede na obseg, resnost in trajanje kršitve;
  • več redakcijskih popravkov.

Sprememba Uredbe o neposrednih plačilih iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027

Vlada je izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o neposrednih plačilih iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 in jo objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Predmetna uredba določa izvajanje intervencij v obliki neposrednih plačil iz strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 (SN SKP 2023-2027), ki se je začelo leta 2023. Predlog novele uvaja nekatere spremembe pri posameznih intervencijah neposrednih plačil, ki so potrebne zaradi sprememb strateškega načrta z dne 29. 9. 2023, oziroma so potrebne zaradi izvedbenih izkušenj v letu 2023, ki je bilo prvo leto izvajanja novih intervencij neposrednih plačil.

Dopolnitev Programa odprave posledic škode v kmetijstvu zaradi suše leta 2022

Vlada je sprejela Dopolnitev Programa odprave posledic škode v kmetijstvu zaradi suše leta 2022.

Program odprave posledic škode v kmetijstvu zaradi suše v letu 2022 je Vlada sprejela 25. 5. 2023. Na podlagi tega Programa se državna pomoč za odpravo posledic škode zaradi suše v kmetijski proizvodnji leta 2022 upravičencem (to je malim in srednje velikim podjetjem), ki izpolnjujejo merila iz Priloge I Uredbe Komisije (EU) 2022/2472 o razglasitvi nekaterih vrst pomoči v kmetijskem in gozdarskem sektorju ter na podeželju za združljive z notranjim trgom z uporabo členov 107 in 108 Pogodbe o delovanju Evropske unije, dodeli v skladu z Uredbo 2472/2022/EU.

Državna pomoč se upravičencem, ki ne izpolnjujejo meril iz Priloge I Uredbe 2472/2022/EU (to so velika podjetja), dodeli v skladu s splošnimi pogoji in pogoji iz oddelka 1.2.1.2 sporočila Komisije Smernice o državni pomoči v kmetijskem in gozdarskem sektorju ter na podeželju (UL C št. 485 z dne 21. 12. 2022).

Slovenija (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano) je preko Stalnega predstavništva RS pri Evropski uniji julija lani prejela dopis s pozivom, da se sklicevanje v nacionalni pravni podlagi uskladi z opredelitvijo podjetij v težavah v skladu s točko 33(63) zgoraj navedenih Smernic EU.

V Programu odprave posledic škode v kmetijstvu zaradi suše leta 2022 se torej točka 5.3.2. dopolni tako, da se sklic na podjetje v težavah v zvezi s državno pomočjo za velika podjetja nanaša na točko (33)(63) Smernic EU.

Mnenje za oceno ustavnosti petega odstavka 12. člena Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije

Vlada je sprejela Mnenje za oceno ustavnosti petega odstavka 12. člena Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) in ga pošlje Ustavnemu sodišču Republike Slovenije.

Vlada je 18. 12. 2023 prejela zahtevo Državnega sveta RS (DS RS) za oceno ustavnosti petega odstavka 12. člena Zakona o KGZS, ki jo je DS RS sprejel na 11. seji 15. 11. 2023.

DS RS je sprejel zahtevo:

  • za začetek postopka za oceno ustavnosti petega odstavka 12. člena Zakona o KGZS,
  • za začasno zadržanje petega odstavka 12. člena Zakona o KGZS,
  • za absolutno prednostno obravnavo.

Vlada podaja naslednje mnenje na zahteve DS RS:

Vlada podpira osnovna izhodišča za oblikovanje določb petega odstavka 12. člena Zakona o KGZS. Pri tem se sicer izpostavlja določba, da v organe KGZS ne more biti imenovana oseba, ki je ob izvolitvi oziroma imenovanju ali je bila v obdobju zadnjih dveh let pred imenovanjem, član organa politične stranke na državni ravni. Vlada meni, da je treba zgoraj navedeno ureditev presojati predvsem z vidika zagotavljanja javnega interesa. Kljub pomislekom, da ureditev posega v 14. člen Ustave RS, ki določa temeljne pravice in svoboščine, in določa, da so v Sloveniji vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino, pa Vlada meni, da ureditev petega odstavka 12. člena Zakona o KGZS temelji na legitimnem, stvarno upravičenem cilju, kot je zagotavljanje javnega interesa in transparentnost pri delovanju organov KGZS, kar so osnovna izhodišča za predlagano ureditev.

Sprememba sestave Odbora za spremljanje izvajanja skupne kmetijske politike

Vlada je sprejela spremembo Sklepa o imenovanju članov Odbora za spremljanje izvajanja skupne kmetijske politike z dne 23. 2. 2023 in 25. 5. 2023.

Do predloga za spremembo sklepa je prišlo zaradi zamenjave predsednika Odbora za spremljanje izvajanja skupne kmetijske politike in imenovanja namestnice predsednika. Prav tako se zamenjata namestnika predstavnikov Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) ter namestnik predstavnika Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE).

V odboru prihaja torej do naslednjih sprememb:

  • z mesta predsednice se razreši Tatjana Buzeti in namesto nje kot predstavnik MKGP imenuje dr. Blaž Germšek;
  • kot namestnica predsednika se imenuje Tanja Gorišek kot predstavnica MKGP;
  • z mesta namestnika se razreši Igor Ahačevčič in namesto njega se kot predstavnica MKGP imenuje mag. Urška Keše;
  • z mesta namestnice se razreši Polona Kolarek Novšek in namesto nje se kot predstavnik MKGP imenuje dr. Gašper Kosec;
  • z mesta namestnika se razreši dr. Danijel Crnčec in namesto njega kot predstavnica MOPE se imenuje mag. Martina Gračner.