Skoči do osrednje vsebine

Odziv ministrstva in vodstva zavoda na nasilje nad varovancem doma starejših občanov v Grosupljem

Ministrstvo za solidarno prihodnost in vodstvo Doma starejših občanov Grosuplje sta na današnji novinarski konferenci poudarila, da so v domu v primeru nasilja nad oskrbovancem ustrezno ukrepali. Ob tem je ministrstvo znova opozorilo, da so starejši ena najbolj ranljivih skupin.

Direktorica Doma starejših občanov Grosuplje Metka Velepec Šajn je v izjavi za medije povedala, da so se zaposleni ustrezno odzvali ob primeru nasilja nad oskrbovancem, nekaj minut po pozivu je na kraj dogodka prišla tudi policija. »Skupaj smo izvedli vse potrebne postopke in ukrepe, da smo stanovalca zaščitili. Po opravljenih postopkih smo še isti večer stanovalcu nudili vso potrebno zdravstveno oskrbo in psihosocialno pomoč,« je poudarila Metka Velepec Šajn. Dodala je, da stanovalec ni utrpel poškodb in da se dobro počuti. »V nadaljevanju postopka sodelujemo z vsemi pristojnimi institucijami in državnimi organi ter pristojnim ministrstvom, ministrstvom za solidarno prihodnost,« je še povedala. Izpostavila je tudi, da imajo v domu ničelno toleranco do nasilja. Gre sicer za prvi in osamljen primer nasilja v grosupeljskem domu starejših občanov.

Državni sekretar dr. Luka Omladič

Državni sekretar dr. Luka Omladič | Avtor: Ministrstvo za solidarno prihodnost

Državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost dr. Luka Omladič je na novinarski konferenci poudaril, da je ob načelu ničelne tolerance do nasilja pomembno, da se zavedamo, da so ena najbolj ranljivih skupin ravno starejši. Ministrstvo za solidarno prihodnost je kot pristojno za mrežo javnih domov za starejše takoj, ko je bilo obveščeno o dogodku, stopilo v stik z vodstvom zavoda, da se je prepričalo o ustrezno izpeljanih postopkih po nasilnem dogodku. Državni sekretar dr. Omladič je povedal, da je bilo za ministra Simona Maljevca ob dogodku ključno troje; ali je bila žrtev po nasilnem dejanju ustrezno zaščitena in ali je bilo zanjo ustrezno poskrbljeno; kako je prišlo do primera nasilja; kako se je osebje doma odzvalo na nasilen dogodek. »Prepričali smo se, da je bilo ustrezno poskrbljeno za žrtev. Ugotovljeno je bilo tudi, da je bilo nasilje povzročeno s strani obiskovalca doma in da je osebje doma takoj, ko je zaznalo nasilje, hitro in ustrezno reagiralo ter preprečilo nadaljevanje nasilja. Tudi splošno ravnanje vodstva je bilo ustrezno po vseh kriterijih.

Direktorica DSO Metka Velepec Šajn in državni sekretar dr. Luka Omladič

Direktorica DSO Velepec Šajn in državni sekretar dr. Luka Omladič | Avtor: Ministrstvo za solidarno prihodnost

Ministrstvo za solidarno prihodnost se po besedah državnega sekretarja dr. Omladiča zaveda tudi, da je treba problematiko nasilja nad starejšimi urediti na sistemski ravni. Zato je bila v skladu z zakonskimi pristojnostmi že v poletnih mesecih ustanovljena delovna skupina za preprečevanje nasilja nad starejšimi. V skupini sodelujejo strokovnjakinje in strokovnjaki z vseh ključnih področij ter predstavnice in predstavniki civilnodružbenih organizacij. Skupina prvo poglavje svojega dela zaključuje v teh dneh.