Skoči do osrednje vsebine

Blago z dvojno rabo – nova uredba in posodobljen seznam

Nova uredba na področju nadzora izvoza blaga z dvojno rabo velja od 6. januarja 2024 in prinaša nekatere novosti, ki med drugim urejajo obveznosti potrebne skrbnosti za izvoz blaga za kibernetski nadzor. Uredbo bomo s posebnim dogodkom v kratkem predstavili zainteresirani javnosti. Decembra 2023 se je spremenil tudi seznam blaga z dvojno rabo, ki je podvrženo nadzoru Unije.

Veljati je začela nova uredba na področju nadzora izvoza blaga z dvojno rabo

Konec decembra 2023 je bila v Uradnem listu Republike Slovenije objavljena Uredba o postopkih na področju nadzora izvoza blaga z dvojno rabo, ki nadomešča Uredbo o načinu izdaje dovoljenj in potrdil ter vlogi Komisije za nadzor izvoza blaga z dvojno rabo in velja od 6. januarja 2024.

Nova uredba zaradi uveljavitve Uredbe Evropske unija prinaša nekatere novosti. Te med drugim uvajajo obveznosti potrebne skrbnosti za izvoz blaga za kibernetski nadzor. Nadzor se širi še nad kibernetsko nadzorno tehnologijo, ki je zasnovana tako, da omogoča vdiranje v informacijske in telekomunikacijske sisteme ali omogoča temeljit pregled paketov za tajni nadzor fizičnih oseb s spremljanjem, pridobivanjem, zbiranjem ali analiziranjem podatkov, kar vključuje tudi biometrične podatke in nadzor nad novimi tehnologijami. Uredba ureja tudi obveznost pridobitve individualnega izvoznega dovoljenja za blago, ki ni na seznamu in katero bi lahko bilo uporabljeno za kršenje človekovih pravic, javnega reda ali v teroristične namene.

Na ministrstvu bomo v kratkem organizirali dogodek, na katerem bomo vsem zainteresiranim novo uredbo tudi podrobneje prestavili. Predstavili pa bomo tudi delovanje sistema eLicensing z vsemi na novo dodanimi funkcijami.

Posodobljen seznam blaga z dvojno rabo

Z veljavnostjo Delegirane uredbe Komisije se je 20. decembra 2023 spremenil seznam blaga, ki je predmet nadzora v Uniji in zajema konsolidirano spremembo seznamov blaga z dvojno rabo, ki so bili posodobljeni v mednarodnih izvoznih režimih v letu 2022 in do julija 2023. S tem se zagotavlja popolno skladnost z mednarodnimi obveznostmi glede varnosti, preglednost in ohranjanje konkurenčnosti gospodarskih subjektov. Od tega dneva je upoštevanje seznama zavezujoče za vsa podjetja, ki trgujejo z blagom z dvojno rabo, torej z blagom, ki se lahko uporablja v civilne in tudi v vojaške namene.

Štirje mednarodni izvozni režimi (Wassenarska ureditev WA, Skupina jedrskih dobaviteljic NSG, Avstralska skupina AG in Režim nadzora raketne tehnologije MTCR) tako vsako leto pregledujejo sezname blaga z dvojno rabo iz svoje pristojnosti. Te posodabljajo glede na napredek in razvoj tehnologij, njihovo možno uporabo iz varnostnih vidikov, razširjenost uporabe in njihovo dosegljivost izven režimov.

Evropska unija po letnih spremembah v mednarodnih izvoznih režimih pripravi kompilacijo, kjer naredi enoten seznam nadziranega blaga z dvojno rabo, ki ga je potrebno upoštevati v vseh državah članicah.