Skoči do osrednje vsebine

Srečanje državnega sekretarja dr. Gašpariča z veleposlanikom Republike Bolgarije

Državni sekretar dr. Jure Gašparič je sprejel novega veleposlanika Republike Bolgarije v Sloveniji njegovo ekscelenco Krassimirja Bojanova.
Rokovanje dr. Gašpariča in bolgorskega veleposlanika Bojanova, v ozadju slovenska in evropska zastava.

Dr. Jure Gašparič in njegova ekselenca Krassimir Bojanov (desno). | Avtor: Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije

Poleg predstavitvenega obiska je bil glavni namen srečanja načrtovani obisk bolgarske ministrice za inovacije in razvoj Milene Stoycheve v Sloveniji. Državni sekretar Gašparič je veleposlanika seznanil z delitvijo pristojnosti med Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, da bi obisk ministrice Stoycheve čim bolj uspešen.

Državi sicer zelo dobro sodelujeta na področju raziskav in inovacij v okviru programa Obzorje Evropa, kjer slovenske in bolgarske ustanove sodelujejo pri 58 projektih.

Na študiju v Sloveniji so vpisani 104 bolgarski študentje, izmenjav pa potekajo tudi v okviru Sporazum o srednjeevropskem programu meduniverzitetne izmenjave CEEPUS (angleško Central European Exchange Program for University Studies) in programa ERASMUS+. Na Univerzi v Sofiji deluje lektorat slovenskega jezika, prav tako pa je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani lektorat bolgarskega jezika.