Skoči do osrednje vsebine

Milijoni sporočil in na tisoče potrdil, za katere skrbi Direktorat za digitalno infrastrukturo

Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo deluje Direktorat za digitalno infrastrukturo, ki izvaja centralne horizontalne infrastrukturne naloge na področju upravljanja s kritično centralno informacijsko infrastrukturo, v kateri so zajeta centralna operativna okolja ter procesni in shranjevalni viri. Povedano drugače skrbi za to, da državna digitalna infrastruktura deluje brezhibno.

Marsikateremu laiku digitalna infrastruktura ne pomeni prav dosti do trenutka, ko nekaj v komunikacijskem omrežju državnih organov HKOM začasno preneha delovati. Takrat pa se vsi za pomoč obračamo prav na Direktorat za digitalno infrastrukturo. Njihovo delo je izjemno pomembno tako za državo kot za državljanke in državljane, za kaj vse točno skrbijo, pa so ob zaključku minulega leta zbrali v številkah.

V Direktoratu za digitalno infrastrukturo skrbijo, da brezhibno deluje približno 43.000 elektronskih poštnih naslovov in število z vsakim dnem še raste. Vsi ti elektronski naslovi pa imajo tudi svoj poštni predal, kamor se shranjuje prejeta in poslana pošta. Trenutno skupna velikost poštnih predalov znaša skoraj 22.000 gigabajtov, skupna vrednost arhiviranih sporočil pa znaša slabih 40.000 gigabajtov.

Prav tako skrbijo, da lahko vsi brez skrbi uporabljamo svoja digitalna potrdila, teh smo do danes izdali že skoraj 260.000, od tega 5.317 certifikatov SIGOV-CA, 59.031 certifikatov SIGEN-CA, 19.163 certifikatov smsPASS in 175.182 elektronskih osebnih izkaznic.

V Direktoratu za digitalno infrastrukturo prav tako vzdržujejo in skrbijo za delovanje 1200 lokacij lokalnih računalniških omrežij (LAN lokacij), skrbijo za storitve povezljivosti, ki jih koristi več kot 40.000 uporabnikov zasebnega državnega komunikacijskega omrežja in zagotavljajo storitve dostopa do interneta več kot 20.000 uporabnikom v omrežju HKOM.