Skoči do osrednje vsebine

Slovenija je v evropskem prostoru pomemben igralec na področju aktivnosti za zeleni prehod

Evropska komisija je vseevropski konzorcij Akademije novega evropskega Bauhausa (angleško New European Bauhaus Academy – NEBA), ki ga vodi Univerza na Primorskem s sedežem na InnoRenew CoE, razglasila za zmagovalca razpisa za ustanovitev Akademije novega evropskega Bauhausa (NEB).

Gre še za enega izmed pomembnih korakov, ki potrjuje, da je Slovenija pomemben igralec v evropskem merilu na področju aktivnosti za zeleni prehod. Gre tudi za neposredno navezavo na glavna prizadevanja Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport za večjo uporabo lesa, predvsem v okviru zelenih javnih naročil.

Konzorcij Akademije novega evropskega Bauhausa sestavlja 14 partnerjev iz različnih evropskih držav: Avstrije, Belgije, Estonije, Finske, Nemčije, Italije, Poljske, Španije, Švedske in Nizozemske. S strokovnim znanjem in izkušnjami združuje ne le zemljepisno velikega dela Evrope, kar bo olajšalo vplivanje na regionalno ter nacionalno gradbeništvo, ampak tudi raznolike partnerje na različnih ravneh raziskovanja, poučevanja, odločanja in mnenjskega vplivanja – akademske ustanove, raziskovalne centre, javne organe in evropske mreže. Univerza na Primorskem ima v konzorciju posebno povezavo z Estonsko akademijo umetnosti (angleško Estonian Academy of Art - EKA) iz Talina, saj sta članici Evropske univerze (angleško Transform 4 Europe) in na ta način spodbujata vpetost in partnerstvo v mednarodni mreži.

Akademija novega evropskega Bauhausa (NEB), ki jo je predsednica Ursula von der Leyen napovedala novembra 2022, je ustanovljena z namenom spodbujanja novih znanj in spretnosti na vseh ravneh gradbeništva. S tem bo razvijala veščine za trajnostno gradnjo z inovativnimi materiali. Osredotočala se bo na vrednote NEB, kot so trajnost, estetika in vključenost, ter s pospeševanjem krožnega biogospodarstva in podpirala izvajanje evropskega zelenega dogovora. Financira jo Skupno podjetje za krožno Evropo na biološki osnovi (angleško Circular Bio-based Europe Joint Undertaking - CBE JU). Na razpisu so izbrali zgolj enega zmagovalca in zaupali delo konzorciju, ki ga vodi Univerza na Primorskem.