Skoči do osrednje vsebine

Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo leto 2024 razglasila za leto kamelidov

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization - FAO) je letošnje leto razglasila za mednarodno leto kamelidov, s čimer priznava in slavi ključen prispevek teh živali k preživetju, prehranski varnosti in prehrani. Idejo za to leto je predlagala bolivijska vlada, ki je bila nato leta 2017 odobrena na Generalni skupščini Združenih narodov.
Travnata planota v gorskem svetu, kjer se pase čreda alpak in lam.

Čreda alpak in lam v perujskih Andih. | Avtor: marktucan_deposit.com

Bolivija in Kraljevina Saudska Arabija bosta igrali ključno vlogo pri izvedbi tega leta.

Med kamelide sodijo dvogrbe in enogrbe kamele, divje kamelje ter tudi južnoameriški kamelidi, kot so domače lame in alpake, divji vikuni in gvanakoti, ki imajo ključno vlogo v raznolikih ekosistemih. Posebej pomembni so v puščavskih in gorskih regijah, kjer predstavljajo nepogrešljiv del načina življenja ter tradicionalnih praks domorodnih skupnosti.

Direktor General FAO, QU Dongyu, je poudaril kulturni in okoljski pomen kamelidov ter njihovo vitalno vlogo v najzahtevnejših podnebnih razmerah. Kamelidi v proizvodnji mleka, mesa, vlaknin ter pri transportu prispevajo k prehranski varnosti, ohranjajo krhke ekosisteme in gradijo odpornost na vplive podnebne krize. Mednarodno leto kamelidov je priložnost za poudarjanje ekonomske, družbene in kulturne pomembnosti teh živali, še posebej za ogrožene skupnosti, saj so ključni za gospodinjstva v več kot 90 državah. Zato je cilj tega mednarodnega leta povečati globalno ozaveščenost o večplastni vlogi kamelidov, ne le iz vidika vira vlaknin, mleka in mesa, temveč tudi trajnostnega prispevka lokalnemu gospodarstvu. V zahtevnih okoljih so kamelidi nepogrešljivi zaradi njihove sposobnosti prenašanja težkih razmer in zagotavljanja ključne podpore skupnostim.

Cilj letošnjega leta je spodbuditi boljše razumevanje notranje vrednosti kamelidov in njihovega potenciala pri reševanju izzivov, ki jih prinaša podnebna kriza, še posebej v regijah, kjer so prisotni. Večja podpora sektorju kamelidov lahko pospeši napredek pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja, zlasti tistih, povezanih z odpravo lakote in skrajne revščine, opolnomočenja  žensk, trajnostno uporabo kopenskih ekosistemov in ohranjanja krhkih okolij.

Poleg priznavanja ekonomskega, družbenega in kulturnega pomena kamelidov, bo to leto spodbujalo vlade in deležnike, da vložijo več v sektor kamelidov. To vključuje programe in projekte za krepitev trajnostnih načinov življenja povsod.