Skoči do osrednje vsebine

Največ pozornosti smo ob izteku leta 2023 posvetili obnovi po poplavah, s čimer aktivno nadaljujemo

V letu 2024 bomo nadaljevali z ukrepi, ki smo jih na Ministrstvu za naravne vire in prostor intenzivno vodili v preteklem letu: ukrepi za pomoč občinam in prebivalcem pri obnovi ter sanaciji škode, ki so jo povzročila neurja. Več pozornosti je namenjene dolgoročni skrbi za urejanje vodotokov, narejen pa je bil tudi premik na področjih, kjer so aktivnosti v preteklosti nekoliko zastale.

V zadnjih mesecih leta 2023, v času ministrice mag. Alenke Bratušek in ministra Jožeta Novaka, tako še posebej izpostavljamo naslednje aktivnosti.

  • Na področju odpravljanja posledic avgustovske naravne nesreče, smo do konca leta vsem občinam, ki so oddale zahtevke, izplačali predplačila v višini do 40 odstotkov ocenjene škode za sanacijo občinske infrastrukture. 115 občinam smo nakazali 218,5 milijona evrov predplačil. Poleg tega pa je bilo občinam nakazanih tudi 17,5 milijona evrov predplačil za nujno sanacijo tudi po dveh večjih neurjih v maju 2023 in dveh v juliju 2023.
  • Fizičnim osebam (lastnikom poškodovanih stanovanj in hiš) smo prvič doslej zagotovili predplačila za obnovo, in sicer v višini 20 odstotkov ocenjene škode, kot je zavedeno v spletni aplikaciji Ajda. 6.198 lastnikom stanovanjskih objektov smo preko Finančne uprave do konca leta 2023 nakazali 29,7 milijona evrov predplačil, kar so praktično vsa sredstva iz skupne ocenjene vrednosti predplačil (četrta, to je zadnja tranša bo nakazana v naslednjih dneh).
  • Zagotovili smo nujno potrebna sredstva za urejanje vodotokov – ne le za izvedbo izrednih ukrepov na vodotokih po poplavah, pač pa tudi za nadaljnje vzdrževanje. Za izvajanje izrednih ukrepov bo v letu 2024 namenjenih 40 milijonov evrov, za izvajanje obvezne gospodarske javne službe pa 45,8 milijona evrov. Pri izvedbi izrednih ukrepov na vodotokih sodeluje več kot 1.500 oseb in preko 1.000 strojev.
  • Ključne zakonske rešitve v novem Zakonu o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), omogočajo trajne rešitve na področju urejanja prostora in gradnje, urejanja voda in druge infrastrukture ter sanacije plazov. Cilj je, da se čimprej obnovi v poplavah prizadeta območja ter zagotovi odpornost na bodoče izredne vremenske dogodke, povezane s podnebnimi spremembami. V njem so upoštevani predlogi občin, stroke in vseh vladnih služb, ki se intenzivno ukvarjajo z obnovo.
  • Da bo obnova tekla čim hitreje in usklajeno, redno vodimo pogovore z vsemi prizadetimi občinami, ki bodo imele pri tem ključno vlogo – tako pri pridobivanju nadomestnih zemljišč kot pri sprejemanju občinskih prostorskih aktov za obnovo.
  • Pospešili in uspešno smo zaključili potrebne aktivnosti za zaprtje Rudnika Trbovlje Hrastnik – vlada je kot zavezanca za monitoring in vzdrževanje trajnih jamskih objektov ter za izvedbo nujnih vzdrževalnih del določila Premogovnik Velenje. Vlada je potrdila tudi dvig rudarskih koncesnin, s čimer bo izkoriščanje mineralnih surovin prinašalo več prilivov v proračun.
  • V intenzivni pripravi so vsi državni prostorski načrti za energetsko in prometno infrastrukturo.
  • Pospešili smo izplačevanje kohezijskih sredstev.