Skoči do osrednje vsebine

Uredba o podatkih, ki bo spremenila podatkovno gospodarstvo Evropske unije

22. decembra 2023 je bil v Uradnem listu Evropske unije (EU) objavljen še zadnji predpis, ki ureja področje podatkov. Gre za Uredbo o harmoniziranih pravilih za pravičen dostop do podatkov in njihovo uporabo ter spremembi Uredbe (EU) 2017/2394 in Direktive (EU) 2020/1828 (Akt o podatkih).

Njen cilj je zagotoviti enotni trg podatkov in razvoj podatkovnega gospodarstva, ki stremi k povečanemu razvoju izdelkov na podlagi podatkov in k povpraševanju po njih po vsem enotnem trgu.

Ti podatki morajo biti na voljo vsem, javnemu in zasebnemu sektorju, predvsem tudi malim zagonskim podjetjem. Podjetja bodo lahko zlahka prenašala svoje podatke in druga digitalna sredstva med konkurenčnimi ponudniki storitev v oblaku in drugih storitev obdelave podatkov.

S sprejetjem te Uredbe se odpirajo popolnoma nove dimenzije ponovne uporabe podatkov, ki jih vsi mi kot uporabniki digitalnih naprav in storitev ustvarjamo. Pomembno je tudi, da se posamezniki in podjetja zavedajo pomena deljanja podatkov ob vseh tveganjih, ki jih to prinaša.

S to Uredbo se zaključuje zakonodajni okvir predpisov, ki urejajo ponovno uporabo podatkov.

Posebni cilji uredbe

Konkretno akt o podatkih vključuje:

  • Ukrepe, ki uporabnikom povezanih naprav omogočajo dostop do podatkov, ki jih ustvarjajo te naprave in storitve, povezane z njimi. Uporabniki bodo imeli možnost, da take podatke delijo s tretjimi osebami ter tako prispevajo k boljšim poprodajnim storitvam in inovacijam. Hkrati se proizvajalci še naprej spodbujajo k naložbam v visokokakovostno ustvarjanje podatkov, njihove poslovne skrivnosti pa ostajajo zaščitene.
  • Ukrepe za zaščito pred enostransko naloženimi nepoštenimi pogodbenimi pogoji. Ti ukrepi naj bi podjetja iz EU zaščitili pred nepravičnimi sporazumi in spodbudili poštena pogajanja, malim in srednjim podjetjem pa omogočili samozavestno sodelovanje na digitalnem trgu.
  • Mehanizme, na podlagi katerih lahko organi javnega sektorja dostopajo do podatkov, ki jih hrani zasebni sektor, in jih uporabljajo. Uporaba takih mehanizmov je predvidena v primerih splošne nevarnosti, kot so poplave in požari v naravi, ali kadar javni organi izvajajo zakonsko pooblastilo in zahtevani podatki niso takoj na voljo na druge načine.
  • Nova pravila, ki strankam omogočajo, da same zamenjajo ponudnika storitev obdelave podatkov v oblaku. Ta pravila naj bi spodbudila konkurenco in povečala izbiro na trgu, obenem pa preprečila vezanost na ponudnika. Akt o podatkih vključuje tudi zaščitne ukrepe proti nezakonitim prenosom podatkov, ki zagotavljajo zanesljivejše in varnejše okolje za obdelavo podatkov.
  • Ukrepe za spodbujanje razvoja standardov interoperabilnosti za izmenjavo in obdelavo podatkov v skladu s strategijo EU za standardizacijo.

Akt o podatkih dopolnjuje akt o upravljanju podatkov iz novembra 2020, in sicer pojasnjuje, kdo lahko ustvari vrednost na podlagi podatkov in pod kakšnimi pogoji. Izvira iz evropske strategije za podatke, ki je bila napovedana februarja 2020 in katere cilj je zagotoviti vodilno vlogo Evropske unije v dobi podatkovne družbe.

Te pobude bodo skupaj vzpostavile enoten trg, ki bo omogočal prost pretok podatkov znotraj Evropske unije (EU) in med sektorji. To bo koristilo potrošnikom, podjetjem, raziskovalcem, javnim upravam in družbi kot celoti. Spodbudilo bo sodelovanje in inovacije, podatkovne rešitve pa bodo okrepile evropsko industrijo in opolnomočile evropske državljane.

»Gre za pomemben mejnik na poti k enotnemu trgu za podatke. Akt o podatkih bo povečal dostopnost podatkov za posameznike in podjetja ter tako optimiziral uporabo podatkov. To je odlična novica za našo digitalno preobrazbo,« je po sprejetju političnega dogovora med Evropskim parlamentom in Svetom EU povedala Margrethe Vastager, izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo.