Skoči do osrednje vsebine

V letu 2024 izboljšujemo položaj zavarovancev poklicnega zavarovanja

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je odobril spremembe in dopolnitve Pokojninskega načrta poklicnega zavarovanja, ki določajo dvig prispevne stopnje za poklicno zavarovanje, ter določil, da se za vse zavarovance prispevna stopnja poviša za 0,6 odstotka.

Spremembe so bile zaradi izteka prehodnega obdobja dogovorjene na Odboru Sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja (SODPZ). Spremenjen pokojninski načrt, ki začne veljati s 1. januarjem 2024 prinaša naslednje spremembe:

1. določitev prehodnega obdobja v obdobju od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2025, v katerem velja nova diferencirana prispevna stopnja poklicnega zavarovanja:

- za zavarovance, ki se jim je do 31. decembra 2000 štela zavarovalna doba s povečanjem, 8,6 odstotka;

- za zavarovance, ki se jim do 31. decembra 2000 ni štela zavarovalna doba s povečanjem, na delovnem mestu iz 1. in 2. skupine 8,8 odstotka, na delovnem mestu iz 3. skupine 9 odstotka, na delovnem mestu iz 4. in 5. skupine pa 9,4 odstotka;

Prispevna stopnja poklicnega zavarovanja se je tako za vse zavarovance poklicnega zavarovanja dvignila za 0,6 odstotka ter se začne uporabljati pri obračunu in plačilu prispevka za mesec januar 2024. Z dvigom prispevne stopnje se bo na osebnih računih zavarovancev poklicnega zavarovanja zbralo več sredstev, na podlagi katerih se jim bodo lahko izplačale višje poklicne pokojnine.

2. obvezni zdravstveni prispevek za poklicne upokojence

V skladu z novelo Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki s 1. januarjem 2024 ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje in uvaja obvezni zdravstveni prispevek, bo Kapitalska družba, d. d., v imenu in za račun uživalca poklicne pokojnine, obračunala in odvedla tudi obvezni zdravstveni prispevek.

3. oblikovanje nerazporejenih solidarnostnih rezerv

Za nerazporejene solidarnostne rezerve je določeno, da se v obdobju od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2024 oblikujejo, dokler z zadnjim zneskom ne dosežejo ali presežejo deleža 0,6 odstotka čiste vrednosti sredstev SODPZ. S tem se je za eno leto podaljšalo omejeno oblikovanje nerazporejenih solidarnostnih rezerv.