Skoči do osrednje vsebine

Namakalni razvod Vogršček bodo od 1. januarja 2024 upravljale lokalne skupnosti

Državni namakalni sistem Namakalni razvod Vogršček s 1. januarjem 2024 prehaja v last, upravljanje in vzdrževanje petih lokalnih skupnosti.
pogled na dolino, kjer je viden zadrževalnik Vogršček
1 / 2

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter mestna občina Nova Gorica, občina Ajdovščina, občina Renče - Vogrsko, občina Šempeter - Vrtojba in občina Miren – Kostanjevica so v preteklosti podpisale pogodbo o prenosu lastninske pravice ter upravljanja in vzdrževanja državnega namakalnega sistema Vogršček.

V pogodbi je zapisano, da s 1. januarjem 2024 lokalne skupnosti prevzamejo Namakalni razvod Vogršček, ki ga sestavlja 16 namakalnih polj in obsega 980 hektarov površine. Izvajalec državne javne službe Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, ki je do sedaj z namakalnim razvodom Vogršček upravljal in ga vzdrževal, je v zadnjih letih veliko vlagal v tehnološke posodobitve namakalnega razvoda, predvsem v posodobitve črpališč in elektronike na namakalnem razvodu.

V letu 2023 je bila zaključena tudi sanacija pregrade Vogršček, ki sta jo financirala Ministrstvo za naravne vire in prostor – Direkcija Republike Slovenije za vode in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. S sanacijo pregrade je ponovno omogočeno nemoteno namakanje kmetijskih zemljišč, sanaciji pregrade pa mora slediti tudi tehnološka posodobitev namakalnega razvoda.

S podpisom pogodbe so se lokalne skupnosti tudi zavezale, da bodo pristopile k tehnološki posodobitvi namakalnega razvoda. Gre za kompleksen in dolgotrajen postopek, saj je skupni obseg namakalnega razvoda več kot 130 kilometrov.

Lokalne skupnosti so že izbrale skupnega upravljalca namakalnega sistema, ki je skupaj z lokalnimi skupnostmi začel s pripravami na tehnološko posodobitev namakalnega razvoda.