Skoči do osrednje vsebine

5533 starejših ima zaradi Mobilnih herojev boljše digitalne spretnosti

Novembra smo zaključili prvi krog izobraževanj s projektom Mobilni heroji, s katerim so usposobljeni strokovnjaki s potujočo učilnico v lokalnih ruralnih okoljih od maja letos digitalno opismenjevali starejše od 55 let. Rezultati so odlični. Na usposabljanjih po vsej državi (skupaj jih je bilo 313) je 5533 starejših bistveno povečalo svoje digitalne spretnosti.
Udeleženci usposabljanja sedijo za mizo, mentor jim razlaga.

Usposabljanja so zelo dobro obiskana | Avtor: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

1 / 3

Poleg uvajanja novih, prožnih oblik učenja v inovativnem učnem okolju, so bila na brezplačnih IKT delavnicah starejšim na voljo tudi individualna svetovanja ter druge storitve za učinkovito uporabo sodobnih tehnologij. Na usposabljanjih, ki so trajala štiri pedagoške ure, so se starejši naučili osnovne rabe pametnih telefonov, računalnikov in tablic ter aplikacij, družbenih omrežij, ravnanja z elektronsko pošto in dostopanja do določenih storitev, kot je denimo e-zdravje. Udeleženci, ki niso imeli svoje opreme, so si jo lahko izposodili na delavnicah. 

Uporaba informacijsko-komunikacijskih tehnologij starejšim nesporno omogoča višjo kakovost življenja, večjo neodvisnost, boljšo informiranost, lažji dostop do inovativnih storitev, zmanjševanje vrzeli med mestnimi in podeželskimi območji, odpravo strahu pred neustavljivim napredkom tehnologije ter lažjo vključenost in aktivno udeležbo v družbi. Prepričani smo namreč, da lahko starejši z izkušnjami in modrostjo pomembno prispevajo na vseh ravneh družbenega in gospodarskega razvoja ter napredka. 

Z rezultati prvih izvedenih projektov Mobilni heroji smo lahko upravičeno zadovoljni. Med majem in novembrom letos se je v 313 usposabljanj po vsej državi vključilo 5533 udeležencev (172 je bilo takih, ki so se usposabljanj udeležili večkrat). Minimum udeležbe je bil določen s številko 3700 udeležencev in možnostjo povečanja za 1000 udeležencev. Osnovni cilj so Mobilni heroji presegli za približno 800 udeležencev oziroma za 18 odstotkov. Povprečno je bilo na mesec izvedenih 44 usposabljanj s povprečno 790 udeleženci, kar je skoraj 18 udeležencev na posamezno štiriurno usposabljanje. Največ usposabljanj z največ udeleženci je bilo septembra (59 usposabljanj, 1036 udeležencev) in oktobra (55 usposabljanj, 934 udeležencev). 

Mobilne heroje je gostilo 171 slovenskih občin (od skupno 212, kar pomeni, da so bili Mobilni heroji v 80 odstotkih občin) v vseh dvanajstih statističnih regijah. V nekaterih občinah, predvsem večjih, je bilo v sedmih mesecih tudi do pet usposabljanj na različnih lokacijah. Največ usposabljanj je bilo v Osrednjeslovenski, Savinjski, Podravski in JV Slovenski regiji. 

S projektom bomo nadaljevali tudi v prihodnjem letu; objavljeno je že tudi novo javno naročilo za izvajanje neformalnih usposabljanj za dvig digitalnih kompetenc pri starejših od 55 let Razpisna dokumentacija je na voljo na portalu javnih naročil.