Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. decembra 2023.

Potres

Ob 5.01 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,1 v bližini Novega mesta, 51 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Mirne Peči, Velikega Kala, Trške Gore in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 18.26 se je v Zgornji Voličini, občina Lenart, sprožil zemeljski plaz velikosti 50 x 4 metre. Gasilci PGD Voličina so plazišče prekrili s folijo.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 12.57 je na poti do slapa Peričnik, občina Kranjska Gora, padla pohodnica in se poškodovala. Gorski reševalci GRS Mojstrana so jo oskrbeli in prenesli do reševalcev NMP Jesenice, ki so jo odpeljali v SB Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.14 je v ulici Trg svobode na Ravnah na Koroškem delavec med delovnim procesom padel iz večstanovanjskega objekta. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem ZRC Koroške - enoti NMP Ravne na Koroškem. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Slovenj Gradec. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.49 sta na cesti Prevrat v Slovenskih Konjicah trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka ter s tehničnim posegom iz vozila rešili eno osebo, katero so na kraju oskrbeli reševalci NMP Slovenske Konjice in jo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.07 sta v bližini naselja Batuje, občina Ajdovščina, trčili osebni vozili. Gasilca GRC Ajdovščina sta zavarovala kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo.

Ob 14.25 sta v bližini naselja Ozeljan v občini Nova Gorica trčili osebni vozili. Gasilci iz JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in urejali promet do prihoda policistov. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 23.37 je na Stari cesti v Kranju zagorelo v starejšem zapuščenem objektu, kjer živijo brezdomci. Gasilci GARS Kranj ter PGD Kranj-Primskovo, Britof in Kokrica so evakuirali brezdomce, pogasili požar, prezračili objekt ter opravili meritev prisotnosti plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.15 je v Podgradu, občina Ljubljana, gorela lesena baraka velikosti približno 5 x 4 metre. Požar so pogasili gasilci PGD Zalog - Spodnji Kašelj in GB Ljubljana ter pogorišče pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 6.17 je na Cesti zmage v Mariboru v stanovanju zagorela manjša božična dekoracija. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so požar pogasili in prezračili prostore. Eden od stanovalcev je bil prekomerno izpostavljen dimnim plinom in je bil prepeljan v UKC Maribor.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 12.56 je v bližini naselja Cesta, občina Krško, tlelo drevo. Gasilca PGE Krško sta pogasila tleče drevo.

Izpostava Ptuj

Ob 13.16 so v ulici Na jasi na Ptuju gorele ciprese. Gasilci PGD Ptuj so pogasili požar, ki je uničil okoli 15 metrov nasada cipres.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 3.11 je na Tribanski cesti v Kopru gorelo pet komunalnih zabojnikov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi Čežarji so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 23.41 je v Ulici Staneta Severja v Mariboru gorel komunalni zabojnik za odpadke. Gasilci JZ GB Maribor.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.38 je v naselju Renče, občina Renče - Vogrsko, občan pri zemeljskih delih naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno shranila topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.27 so na Gledališkem trgu v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Ob 17.57 so se v Zalogu pri Šempetru, občina Žalec, na lokalno cesto podrla tri drevesa. Gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini so jih razžagali, odstranili in očistili cestišče.

Ob 18.58 je v ulici Pod lipami v Celju v stanovanju iztekala voda iz radiatorja. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom zatesnili radiator.

Izpostava Kranj

Ob 16.09 so na Trgu svobode v Žireh gasilci PGD Dobračeva zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč ekipi HNMP pri prenosu obolele osebe v helikopter.

Ob 16.50 je na Stari cesti v Kranju osebno vozilo brez voznika zapeljalo v reko Savo. Gasilci GARS Kranj so s pomočjo avtodvigala in reševalca na vodi vozilo dvignili iz vode.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.08 so na Kongresnem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in odprli več notranjih vrat ter policistom in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 16.24 so na Resljevi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili dostop svojcem in policistom do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 15.45 so na Bistriški cesti v Poljčanah gasilci PGD Poljčane odstranili strešnik, ki je ogrožal mimoidoče.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.03 so v naselju Lisec, občina Trebnje, gasilci PGD Dobrnič nudili pomoč reševalcem NMP Trebnje pri prenosu poškodovane osebe.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V četrtek, petek in v soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo in zjutraj ponekod megleno. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 10 stopinj C.

V nedeljo bo sprva še suho vreme, zvečer in v silvestrski noči pa kaže na dež. Padlo bo predvidoma od 5 do 15 mm dežja, snežilo bo nad okoli 1200 metri.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je nevarnost snežnih plazov MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma dobro povezana, stabilna. Nevarna so le posamezna strma pobočja in grape v visokogorju, kjer je več napihanega snega. Površina snežne odeje je pomrznjena predvsem v osojah in na vetru izpostavljenih mestih.

Nadaljevalo se je toplo in sončno vreme. Sneg se je sesedal, čez dan ojužil in ponoči pomrznil, površinska skorja večinoma že drži težo. Sveže napihani sneg se je zaradi otoplitve predelal in se večinoma dobro povezal s staro podlago. V sredogorju je snega zelo malo, prisoje so ponekod kopne do višine 2000 m. Danes, v četrtek, se je ob dvigu nizke oblačnosti ponekod v sredogorju ohladilo, sneg je pomrznil in se čez dan ne bo ojužil. Nad nizko oblačnostjo bo topleje, sneg se bo ojužil.

Danes, v četrtek, in v petek bo vreme podobno. V visokogorju bo večinoma jasno, sredogorje pa bo v nizki oblačnosti. Meja nizke oblačnosti bo nihala med 1500 m in 2000 m. Predvsem v južnem predgorju piha okrepljen veter zahodne smeri, ki bo najmočnejši danes. V soboto dopoldne bo veter prehodno oslabel, sredi dneva se bo zjasnilo. Do sobote se bo postopno ohlajalo, danes je na 2000 m 10 °C, v soboto bo okoli 0 °C. V nedeljo se bo pooblačilo, že sredi dneva se bodo na zahodu pojavile padavine, ki se bodo do noči na ponedeljek razširile na vzhod. Predvidoma bo ves čas snežilo nad 1800 m, v noči na ponedeljek tudi nižje. Količina padavin je še negotova, predvidoma pa bo do ponedeljka zjutraj padlo vsaj 20 cm. V ponedeljek čez dan bodo padavine verjetno ponehale.

Snežna odeja se bo še naprej počasi sesedala, ob ohladitvi tudi pomrznila. Na mestih s pomrznjenim snegom ostaja nevarnost zdrsa. Do nedelje popoldne bo snežna odeja ostala stabilna. Ob novih padavinah se bo nevarnost snežnih plazov povečala - že v nedeljo v Zahodnih in Južnih Julijskih Alpah, v noči na ponedeljek pa tudi drugod. Novi sneg bo padal na trdo pomrznjeno podlago, predvsem v bližini grebenov lahko nastanejo novi snežni zameti, ki bodo slabo povezani s podlago. Niso izključene tudi bolj obilne snežne padavine, ki bi lahko še izraziteje povečale nevarnost proženja snežnih plazov.