Skoči do osrednje vsebine

Slovenija je podpisala Evropsko deklaracijo o kvantnih tehnologijah

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je Vladi podalo informacijo o nameravanem podpisu Evropske deklaracije o kvantnih tehnologijah, ki je bil danes tudi potrjen. Tako je ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh s pooblastilom vlade Republike Slovenije podpisala Evropsko deklaracijo o kvantnih tehnologijah.

Vsakokratni prihod nove tehnologije slej ko prej, v večji ali manjši meri vpliva na naše vsakdanje življenje. Nekatere tehnologije, ki prinašajo velik potencial za spremembe, je mogoče označiti kot prelomne, mednje zagotovo sodijo kvantne tehnologije. Trenutno so sicer še večinoma na razmeroma zgodnji stopnji razvoja, se pa že nakazujejo inovativne možnosti njihove uporabe, nekatere pa se celo že dejavno uporabljajo. Med najaktualnejše kvantne tehnologije prištevamo zlasti kvantne računalnike, kvantne komunikacije in kvantne senzorje.

Področje kvantnih raziskav je v zadnjem času eno najbolj dinamičnih in najbolj pomembnih znanstvenih področij, ki jih razvijajo vsa tehnološko razvita gospodarstva in države na svetu. Slovenija pri tem ni izjema. Aktivnosti na področju kvantnih tehnologij v Republiki Sloveniji potekajo v okviru QuantERA in v okviru EuroHPC ter širitve s kvantnim pospeševalnikom v okviru razvoja sistema za kvantno distribucijo šifrirnih ključev, ki je imuna na prihodnji tehnološki razvoj (npr. razvoj kvantnih računalnikov), razvoja metod na področju večdelčne kvantne fizike, ki so relevantne za kvantno računalništvo (t.i. kvantni simulatorji) razvoja integrirane fotonike za upravljanje posameznih fotonov, razvoja naprav za generiranje idealnih naključnih števil za uporabo v kriptografiji, izdelave sistemov za izvajanje poizkusov z ujetimi hladnimi atomi z možnim nadaljevanjem v razvoj lastnih kvantnih simulatorjev in računalnikov, raziskav kvantnih materialov, uporabnih v kvantnih napravah, razvoja algoritmov in aplikacij za kvantne računalnike, ter proučevanja različnih strojnih platform za izdelavo kvantnih računalnikov.

Gospodarska in strateška vrednost kvantnih tehnologij je pomembna za krepitev suverenosti Evropske unije in tudi naše države, zato je potrebno ustvariti ustrezne pogoje za njihovo raziskovanje, razvoj in uporabo, da bi s tem omogočili ter usmerili proces udejanjenja tehnološkega preskoka, ki ga te tehnologije omogočajo.

Eden od pomembnih korakov na področju je podpis Evropske deklaracije o kvantnih tehnologijah, s katerim so se države članice EU strinjale, da bodo:

  • sodelovale med seboj in z Evropsko komisijo v dejavnostih za skupno izgradnjo vseevropske kvantne infrastrukture prihodnosti, tako na Zemlji kot v vesolju,
  • nudile finančno podporo zagonskim in velikim podjetjem
  • zagotavljale več javnih naložb v evropske inovacije na področju kvantne tehnologije
  • skrbele za razvoj znanj in spretnosti ter usposabljanje, ki so potrebni za podporo in rast kvantnega ekosistema EU,
  • med seboj usklajevale mednarodno usmerjene ukrepe za sodelovanje s tretjimi državami in mednarodnimi organizacijami.

S podpisom Evropske deklaracije o kvantnih tehnologijah bo Republika Slovenija dobila možnost sodelovanja v vodilnih skupinah in projektih v Uniji in dostopa do raziskovalne infrastrukture, ki v naši državi ni na voljo. Prav tako bo omogočeno postavljanje skupne evropske infrastrukture na slovenskih tleh, uporabe varnih zemeljskih in satelitskih komunikacijskih sistemov, ki bodo pokrivali celoten teritorij držav članic EU, vključenost v postopke standardizacije za industrijske aplikacije in nastajanje področne zakonodaje ter dostop do evropskih in svetovnih trgov.